Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


SUIRUTĖ
TVF vadovė perspėjo, kad pasaulio ekonomika „dar neišbrido iš miško“
BNS
Pixabay

Nepaisant kai kurių atsigavimo ženklų, pasaulio ekonomika toliau susiduria su iššūkiais, įskaitant antros COVID-19 bangos galimybę, o vyriausybės turėtų išlaikyti savo paramos programas, ketvirtadienį pareiškė Tarptautinio valiutos fondo (TVF) vadovė Kristalina Georgieva.

Veikla „pamažu pradėjo stiprėti <...>. Tačiau mes dar neišbridome iš miško“, kalbėjo K. Georgieva Didžiojo dvidešimtuko (G 20) finansų ministrams prieš savaitgalį vyksiantį jų susitikimą Saudo Arabijoje. Praėjusio mėnesio pabaigoje Vašingtone įsikūręs skolintojas sumažino augimo prognozes ir dabar prognozuoja, kad dėl didesnio nei tikėtasi ekonomikos sulėtėjimo karantino metu pasaulinis BVP šiemet sumažės 4,9 proc., o kitais metais „tikimasi nestipraus atsigavimo“.

Didžiojo dvidešimtuko šalių teikiamos 11 trln. JAV dolerių vertės paskatos padėjo išvengti blogesnių rezultatų, tačiau „šie saugos tinklai turi būti išlaikomi, kaip tai reikalinga, o kai kuriais atvejais ir plečiami“, tinklaraščio įraše ragino K. Georgieva.

TVF vadovė pabrėžė priemones, apimančias apmokamus nedarbingumo laikotarpius mažas pajamas gaunančioms šeimoms ir galimybę naudotis sveikatos priežiūros ir nedarbo draudimais. Visgi, pasak jos, atsigavimui gresia įvairūs pavojai, įskaitant galimybę, kad „antra didelė pasaulinė ligos banga sukels tolesnius trikdžius“.

Nors ji pripažino, kad „didelis ir didėjantis skolų lygis kelia rimtą susirūpinimą“, K. Georgieva pareiškė: „Tačiau šiame krizės etape per ankstyvo pasitraukimo išlaidos būtų daug didesnės nei tęstinės paramos išlaidos ten, kur to reikia“. Daugybė šalių jau atnaujina savo ekonomikas, todėl, pasak K. Georgievos, „suprantama, kad mes įžengėme į naują krizės etapą“, kuriame reikės „tolesnio politinio judrumo ir veiksmų siekiant užtikrinti ilgalaikį ir bendrą atsigavimą“.

Daugelis darbo vietų, prarastų pandemijos metu, niekada nebebus atkurtos, todėl darbuotojams reikės paramos ir mokymų, kad jie galėtų pereiti į kitus sektorius. „Esmė ta, kad pandemija greičiausiai padidins skurdą ir nelygybę“, – pabrėžė K. Georgieva, tačiau pridūrė, kad politikos formuotojai turi „kartą per šimtmetį pasitaikančią galimybę“ sukurti geresnį, ekologiškesnį ir teisingesnį pasaulį. 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 07 17 09:28
Spausdinti