Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


VALSTYBĖS TURTAS
Turto bankas aukcione pardavė Ilguvos ir Pagryžuvio dvarus
BNS
Šakių turizmo informacijos centras
Ilguvos dvaras.

Valstybės nekilnojamąjį turtą valdantis ir prižiūrintis Turto bankas aukcione pardavė Ilguvos ir Pagryžuvio dvarus. 

Šakių rajone esantis Ilguvos dvaras parduotas už 30,6 tūkst. eurų, o už Kelmės rajone esantį Pagryžuvio dvarą buvo pasiūlyta 178,5 tūkst. eurų, pranešė Turto bankas. 

Abu dvarai parduoti pirmojo aukciono metu. Aukciono laimėtojai įgijo teisę ir išsinuomoti prie dvarų esančią valstybės žemę – Ilguvos 22 arus, Pagryžuvio – 6,6 hektaro.

Turto banko vadovo Mindaugo Sinkevičiaus teigimu, šiuo metu privatizavimui yra perduoti keturi valstybei priklausantys dvarai, kurių būklė yra nuo patenkinamos iki blogos. 

„Tai, kad dviem iš jų naujus savininkus pavyko rasti jau pirmojo aukciono metu, suteikia vilties, kad ir kitiems dvarams bus rasti šeimininkai, kurie šiuos kultūros paveldo objektus prikels naujam gyvenimui“, – sako Mindaugas Sinkevičius,

Aukcione dėl kiek daugiau nei 300 kv. metrų medinio Ilguvos dvaro dalyvavo keturi potencialūs pirkėjai, o pradinė kaina siekė 21,7 tūkst. eurų. Aukcionuose dėl Pagryžuvio dvaro dalyvavo vienas potencialus pirkėjas, o  už į du aukcionus išskaidytą kompleksą dalyvis pasiūlė pradinę sumą – 178,5 tūkst. eurų. Pagryžuvio dvaro kompleksą sudaro keli statiniai, kurių bendras plotas siekia beveik 2 tūkst. kv. metrų.

 Dvarų kompleksai yra įrašyti į Nekilnojamųjų kultūros vertybių registrą kaip Lietuvos istorijai reikšmingi kultūros paveldo objektai.

Kultūros paveldo departamento duomenimis, mediniai barokiniai XVIII amžiaus pabaigoje ant aukšto Nemuno šlaito statyti Ilguvos dvaro rūmai mena turtingą muzikinį Mlynarskių šeimos gyvenimą. XIX amžiaus pabaigoje – XX amžiaus pirmojoje pusėje jame lankydavosi žymūs Lietuvos ir Lenkijos muzikai ir kiti kultūrininkai. Rūmai 1992-1997 metais buvo pradėti restauruoti, tačiau nebaigti ir 2018 metais buvo perduoti Turto bankui.

Pagryžuvio dvaro sodyba yra netoli Tytuvėnų. Centriniai rūmai statyti XIX amžiaus viduryje, labai nukentėję pirmojo Pasaulinio karo metu. Tarpukaryje jame veikė jėzuitų naujokynas, sovietmečiu – tuberkuliozės sanatorija, iki 2018 metų – Aukštelkės socialinės globos namų filialas. Pasikeitus socialinės globos politikai, kompleksas ištuštėjo ir pernai buvo perduotas Turto bankui.

Privatizavimui šiuo metu yra ruošiami Šiaulių rajone esančio Gruzdžių ir Vilniaus rajono Baltosios Vokės dvarai.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 08 21 11:47
Spausdinti