Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


KORONAVIRUSAS
Sostinėje karantino sąlygomis maistą galėtų pristatyti dronai, sako P. Poderskis
BNS

Sostinėje nuo pirmadienio karantino sąlygomis maistą galės pristatyti dronai, sako Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis.

„Vilniaus miesto savivaldybė, maisto pristatymo tiekėjai ir „Go Vilnius“ norėjome padaryti tokią maisto pristatymo sistemą, esame taip pat apsprendę pačią dronų infrastruktūrą, t. y, oro kelius pristatymo dronais. Praėjusiais metais tai truputį prasibandėme ir iš esmės tas pilotines programas galėtumėme pradėti taikyti. Tai būtų tiek maisto, tiek prekių pristatymas oro keliu“, –  sekmadienį per spaudos konferenciją teigė P. Poderskis.

Jo teigimu, tarp kitų visuomeninių iniciatyvų – pagalba mokytojams rengiantis nuotoliniam darbui, padėti pedagogams galėtų specialistus vienijanti grupė feisbuke „Vilniaus mokytojai“.

Administracijos vadovas sakė, kad šiuo metu visi maitinimo paslaugų tiekėjai raginami registruotis, kad savivaldybė, esant poreikiui, galėtų užsisakyti jų paslaugas, kurių savivaldybei ir miestiečiams gali prireikti.

Vyriausybei nuo pirmadienio paskelbus karantiną, bus draudžiama kavinių, barų veikla, išskyrus maisto išsinešimui paslaugą.

P. Poderskis pabrėžė, kad mieste veiks ne tik maitinimo paslaugų įmonės, tiekiančios maistą į namus, bet ir degalinės, spaudos kioskai. Pastariesiems, anot P. Poderskio, neturėtų būti taikomi draudimai, nes kioskuose parduodami viešojo transporto bilietai, taip pat veikia „maitinimo su išsinešimo galimybe“ paslauga.

„Dėl kioskų – rekomenduojama, kad būtų kioskuose mažinamas kontaktas, t. y. dedamos stiklinės pertvarkos. Bet jie gali veikti“, – sakė jis.

Didžiausi iššūkiai – žmonių karantinavimas, priemonės medikams 

P. Poderskis taip pat tvirtino, kad nerimą kelia Vyriausybės rekomendacija visus asmenis karantinuoti vienoje vietoje, nes koronavirusu užsikrėtus vienam asmeniui didelėje grupėje, galėtų užsikrėsti visa grupė. BNS jis nurodė, kad savivaldybės turimos patalpos yra išdėstytos visame mieste, vienos didžiausių patalpų, kur galėtų būti karantinuojami žmonės, yra nebenaudojamas Psichikos sveikatos centro korpusas Vasaros gatvėje Antakalnyje.

Jis sako, kad dėl patalpų galimam karantinui rezervavimo bus kreipiamasi į verslą.

Dideli iššūkiai, anot jo, kyla ir dėl medikų įrangos, priemonių – sekmadienį jis susitinka su sostinės medicinos įstaigų vadovais aiškinantis, ko trūksta.

„Šiandien išgirdome aiškiai, kad tik tai, ko nenusipirksime, gausime iš rezervo. Jei tai yra rinkoje, jei tai yra nuperkama, tai jokių bendrų pirkimų niekas nedarys, visi turi rūpintis apsaugos priemonėmis patys. Rūpinsimės, kad tai įvyktų sklandžiai“, – sakė P. Poderskis.

Vilnius, kaip ir kitos šalies savivaldybės, šiuo metu įpareigotas užtikrinti darželius dirbančių medikų vaikams, nors švietimo įstaigų veikla sustabdyta. Anot P. Poderskio, darželių netrukus gali prireikti ir vidaus reikalų sistemos darbuotojų vaikams dėl padidėjusio krūvio.

„Yra daug naujų pareigų vidaus reikalų sistemos darbuotojams – pasieniečiams, policininkams, galbūt ugniagesiams, visiems kitiems, mes Sveikatos apsaugos ministerijai perdavėme, kad jei ten atsiras darbuotojų trūkumas, dėl to, kad jie neturi kur dėti vaikų, mes irgi tą turėtumėme organizuoti ir tas paslaugas suteikti“, – aiškino jis. 

Vyriausybė šeštadienį nusprendė Lietuvoje nuo pirmadienio įvesti karantiną, siekiant pristabdyti koronaviruso plitimą.

Šiuo metu Lietuvoje patvirtinti devyni koronaviruso atvejai.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 03 15 13:44
Spausdinti