Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


POŽIŪRIS Į GYVŪNUS
Prancūzija uždraus audinių fermas ir laukinių gyvūnų naudojimą keliaujančiuose cirkuose
BNS
Pixabay
Cirko arena.

Prancūzija antradienį pranešė ketinanti pamažu uždrausti šalyje audinių fermas, taip pat laukinių gyvūnų naudojimą keliaujančiuose cirkuose bei delfinų ir orkų veisimą nelaisvėje.

Aplinkos ministrė Barbara Pompili paskelbė planuojamas plataus masto priemones pažymėdama, kad „požiūris į laukinius gyvūnus keičiasi“. Trims šalyje veikiantiems delfinariumams taip pat bus uždrausta veisti ar įvežti naujų delfinų ar orkų.

„Atėjo laikas, kai mūsų protėvių susižavėjimas šiomis laukinėmis būtybėmis neturi reikšti, kad gyvūnai turi atsidurti nelaisvėje“, – pridūrė B. Pompili. Visgi ministrė nepatikslino, kada draudimai bus pradėti taikyti audinių fermoms ir laukinių gyvūnų naudojimui pramogoms, pasakė tik tiek, kad tai įvyks „ateinančiais metais“. „Datos nustatymas neišspręs visų problemų, – pridūrė ministrė. – Norėčiau pradėti procesą, kad kuo greičiau pasiektume tikslą.“

Neabejojama, kad planuojamoms priemonėms priešinsis Prancūzijos kailių pramonės atstovai, pastaraisiais metais kovojantys su prabangių mados namų sprendimu atsisakyti kailių. Kol kas nežinoma, ką priemonės reikš pramogų parkams, kuriuose rengiami pasirodymai su plėšriaisiais paukščiais.

Šiuo metu Prancūzijos cirkuose naudojama apie 500 laukinių gyvūnų, teigia cirkų atstovai. B. Pompili pabrėžė, kad vyriausybė ketina cirkams ir delfinariumams pasiūlyti iki 8 mln. eurų dydžio pagalbos paketą, kuris padėtų jiems prisitaikyti prie draudimų. „Mes prašome [cirkų] apsvarstyti naują koncepciją“, – pridūrė ji.

„Tai bus laikas, kai jiems reikės paramos, o valstybė jiems padės“, – pridūrė ministrė. Daugiau nei 20 Europos šalių jau yra uždraudusios arba griežtai apribojusios gyvūnų naudojimą pramogoms. Prancūzijoje tokie draudimai galioja maždaug 400 vietos savivaldybių.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 09 29 13:16
Spausdinti