Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


ATLEIDIMAI
Pandemijos padariniai aviacijos pramonei: „Airbus“ atsisako 15 tūkst. darbuotojų
BNS ir IQ

Europos aviacijos ir kosminių technologijų milžinė „Airbus“ planuoja atleisti 15 tūkst. darbuotojų. Tai bus didžiausias tokio masto atleidimas nuo tada, kai prieš du dešimtmečius bendrovė pradėjo savo veiklą.

Tokį sprendimą bendrovė buvo priversta priimti dėl viruso COVID-19 sukeltos pandemijos ir ekonomikos krizės. Naujienų portalo „The Financial Times“ duomenimis, „Airbus“ vykdomasis direktorius Guillaume'as Faury teigė nesitikintis, kad kelionių oru paklausa atsigaus iki tokio lygio, koks buvo prieš dabartinę krizę, anksčiau nei 2023 m., o galbūt tik 2025 m.

Daugiausia darbuotojų bus atleidžiama Vokietijoje ir Prancūzijoje – po maždaug 5 tūkst., dar 1700 – Jungtinėje Karalystėje, 900 – Ispanijoje. Atleidimų procesas turėtų būti užbaigtas iki kitų metų vasaros. Nuo 2020 metų pradžios „Airbus“ akcijos atpigo daugiau nei 50 proc.

„Airbus“ susidūrė su baisiausia krize, kuri kada nors buvo ištikusi aviacijos pramonę, – sakė G. Fori. – Iki šiol taikytos priemonės leido mums sušvelninti pradinį šios pasaulinės pandemijos sukrėtimą. Dabar turime užtikrinti, kad galėtume išlaikyti savo verslą ir išbristi iš krizės, būdami stiprūs, pasaulinės aviacijos ir kosmoso srities lyderiai.“

Tokį sprendimą, priimtą praėjus vos savaitei po to, kai Prancūzijos valdžia paskalbė apie 15 mlrd. eurų vertės gelbėjimo planą, skirtą aviacijos pramonei, sukritikavo ir šalies vyriausybė ir darbininkų profesinės sąjungos. Prancūzijos finansų ministerija paskelbė, kad atleidimai „per dideli“, pagrindinė „Airbus“ profesinės sąjungos „Force Ouvrière“ teigė, kad toks darbo vietų mažinimas „nepriimtinas“, ir ji atmes bet kokius bandymus įvesti privalomus atleidimus.

Tokia bendrovės restruktūrizacija, atleidžiant dvigubai daugiau darbuotojų nei 2007 m., rodo, su kokio masto iššūkiais susiduria itin smarkiai nuo koronaviruso pandemijos nukentėjusi aviacijos pramonė. 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 07 01 13:05
Spausdinti