Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


BANKAI
Latvijos reguliuotoja bankui „Citadele“ skyrė daugiau nei 0,6 mln. eurų baudą
BNS
Fotobankas
Citadele.

Latvijos Finansų ir kapitalo rinkos komisija (FKRK) bankui „Citadele“ skyrė 647 070 eurų baudą už trūkumus įgyvendinant kovos su pinigų plovimo, terorizmo ir ginklų platinimo finansavimu programą, pranešė naujienų agentūra LETA.

FKTK ir „Citadele“ bankas sudarė administracinę sutartį dėl FKTK atlikto banko veiklos patikrinimo 2018 metais. Abi šalys susitarė dėl būtinų priemonių, kuriomis bus atitinkamai patobulinta minėtos programos taikymo sritis.

2018 metais FKTK atliko banko veiklos patikrinimą ir nustatė tam tikrų trūkumų įgyvendinant programą. 

Bankas nebuvo užtikrinęs pakankamo atskirų vidaus kontrolės sistemos komponentų funkcionavimo valdant pinigų plovimo ir terorizmo finansavimo rizikas, būdingas banko veiklai ir klientams – pavyzdžiui, kai kuriais atvejais bankas neturėjo informacijos apie klientų tikruosius savininkus, nepakankamai skyrė dėmesio sudėtingiems, neįprastai dideliems tarpusavyje susijusiems sandoriams ir neišsireikalavo dokumentų, pagrindžiančių klientų verslą.

Taip pat bankas ne visada laiku užtikrino aukštos kokybės klientų ir dokumentacijos patikras ir ne visada priėmė atitinkamus sprendimus nutraukti verslo santykius su klientais, kai nebuvo įmanoma atlikti išsamesnės klientų patikros.

Po patikros bankas parengė vidaus kontrolės sistemos tobulinimo veiksmų planą, kuris turėtų būti įgyvendintas iki 2020 metų gruodžio 31 dienos.

FKTK bankui skyrė 647 070 EUR baudą už pažeidimus kovos su pinigų plovimu, terorizmu ir ginklų platinimu finansavimu srityje. 

Nustatydama baudos dydį, FKTK atsižvelgė į tai, kad sutarties sudarymo metu bankas jau buvo ėmęsis įgyvendinti plane nurodytas priemones, pavyzdžiui, įsteigė Klientų pažinimo („Pažink savo klientą“) kompetencijų centrą, toliau tobulino dokumentų ir IT sistemas, pasamdė papildomos darbo jėgos kovai su pinigų plovimu ir nusikalstamumu stiprinti, taip pat pradėjo įgyvendinti priemones, skirtas mažinti pinigų plovimo ir terorizmo finansavimo rizikas, būdingas banko klientų ratui.

Taip pat bankas įsipareigojo 2020 metais skirti 2 335 000 eurų vidaus kontrolės sistemos stiprinimui kovos su pinigų plovimu, terorizmu ir ginklų platinimu finansavimu srityje.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 05 04 10:38
Spausdinti