Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


NAFTOS KAINA
Juodasis biudžeto nektaras: naftos kaina gali koreguoti ir Lietuvos įplaukas
Gytis Kapsevičius
Pixabay
Nykstanti rūšis.

Nesame Rusija ar Saudo Arabija, kurios itin priklausomos nuo naftos kainos ir paklausos, tad Lietuvai naftos rinkos krachas neatneš tragiškų padarinių. Bet ar tikrai tai mūsų neturėtų jaudinti?

Iš šešių didžiausių praėjusių metų šalies mokesčių mokėtojų keturi buvo susiję su naftos sektoriumi. Daugiausia Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI) pernai lėšų pervedusios įmonės buvo „Orlen Lietuva“, „Okseta“, „Klaipėdos nafta“ ir „Circle K Lietuva“ (žr. 2 grafiką). Į pirmąjį šešetuką dar pateko „Philip Morris Baltic“ ir „Sanitex“.

Žinoma, „Circle K Lietuva“ uždirba prekiaudama ne tik benzinu, bet ir kitomis prekėmis. „Klaipėdos naftai“ jos naftos terminalų veikla atneša apie 30 proc. pajamų, suskystintųjų gamtinių dujų rinkai naftos sektorius irgi turi didelę įtaką.

Skaičiuojant bendrai, 2019 m. svarbiausios devynios su naftos produktais susijusios bendrovės į VMI sąskaitą sumokėjo apie 1,16 mlrd. eurų. Taigi, nors Lietuva ir nėra tradicinė naftos valstybė, šio sektoriaus įmonių mokesčiai yra labai svarbus biudžeto pajamų šaltinis.

2020 06 08 05:30
Spausdinti