Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


INDĖLIAI
Išaugęs vartotojų polinkis taupyti ribos vidaus paklausos atsigavimą
BNS
Pixabay
Taupymas.

Išaugęs vartotojų polinkis taupyti bei situacijos neapibrėžtumas ribos vidaus paklausos atsigavimą, sako bendrovės „SME Finance“ ekonomistas Aleksandras Izgorodinas.

Europos centrinio banko (ECB) duomenimis, šių metų gegužę, palyginti su praėjusių metų geguže, euro zonos namų ūkių indėlių likučiai padidėjo 6,4 procento. Tai – sparčiausias prieaugis nuo 2009-ųjų vasario, kai buvo fiksuotas 6,9 proc. prieaugis.  

Tuo metu Baltijos valstybės pagal gyventojų indėlių augimo tempą buvo lyderės visoje euro zonoje: Estijoje, Latvijoje ir Lietuvoje gyventojų indėlių likučiai per metus išaugo atitinkamai 16,7 proc., 16,7 proc. ir 14 proc. A. Izgorodino teigimu, gyventojų indėlių augimas Lietuvoje buvo fiksuojamas ir iki COVID-19 pandemijos. Tai reiškia, kad augant Lietuvos ekonomikai ir gerėjant situacijai darbo rinkoje, Lietuvos gyventojai ir iki dabartinės krizės dalį augančių pajamų atidėdavo ir taupydavo. 

Tačiau ECB duomenimis, gegužę Lietuvos namų gyventojų indėlių likučiai Lietuvoje didėjo sparčiausiai nuo 2015-ųjų rugsėjo. Pasak A. Izgorodino, taip nutiko karantinui apribojus vartojimo galimybes ir išaugus neapibrėžtumui. „Nors gegužę Lietuvos vidaus vartojimo apsukos jau didėjo, tačiau kaip ir visoje euro zonoje, pagrindinis aspektas, kuris ribos Lietuvos vidaus paklausos atsigavimą, yra vartotojų atsargumas ir išaugęs polinkis taupyti“, – teigė A. Izgorodinas. 

Anot jo, šiemet gegužę euro zonos gyventojai taupyti ir kaupti indėlius buvo linkę labiausiai nuo pat pasaulio finansų krizės laikų. „Nors karantino režimas euro zonos valstybėse yra švelninimas, tam tikros ekonominio aktyvumo ribojimo priemonės išlieka, o tai reiškia, kad euro zonos gyventojai neturi tiek galimybių vartoti kaip, pavyzdžiui, prieš karantino priemonių įvedimą. Antra – baimė ir neapibrėžtumo nuotaikos tarp euro zonos vartotojų“, – teigė ekonomistas. 

„Padidėjusi euro zonos vartotojų baimė dėl ekonomikos ir darbo rinkos perspektyvų, taip pat dėl galimos antros viruso bangos ateinantį rudenį paskatino euro zonos gyventojus stipriai padidinti orientaciją į taupymą ir kaupti pinigus „juodai dienai“, – pridūrė jis. 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 07 01 15:22
Spausdinti