Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


EKONOMIKA
Gyventojai ima riboti išlaidas, labiausiai kenčia turizmas ir prekyba
BNS
Pixabay
Parduotuvė.

Visame pasaulyje plintant tūkstančius gyvybių pasiglemžusiam koronovirusui, Lietuvos gyventojai pradeda taupyti ir riboti savo išlaidas, sako Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas Valdas Sutkus. Anot jo, labiausiai kenčia turizmas ir mažmeninė prekyba. 

Todėl verslininkai norėtų, kad būtų atidėti mokesčiai, naujai reglamentuojamos atostogos, būtų leidžiama paprasčiau atleisti iš darbo. 

Tuo metu kai kurie parlamentarai sako, kad dalis verslininkų pageidavimų yra hiperbolizuoti. „Turizmas yra beveik sustojęs arba bestojantis. Tiek atvykstantis, tiek išvažiuojantis“, – ketvirtadienį Seimo Ekonomikos komiteto posėdyje aptariant koronaviruso padarinius šalies verslui bei ekonomikai įspėjo V. Sutkus.    

Pasak jo, „Linava“ pranešė, kad transporto įmonių įplaukos sumažėjo ik 50 proc., o kai kurių – 90 proc. „Nemažai transporto įmonių dirba Šiaurės Italijoje“, – sakė V. Sutkus. Jis atkreipė dėmesį į sumažėjusius pirkimus mažmeninėje prekyboje.

„Žmonės perka tik būtiniausius maisto produktus, bet nebūtiniausių prekių stengiasi nebepirkti. (...) Žmonės padeda taupyti ir riboti vartojimą. Tai atsiliepia visiems nebūtiniems įsigijimams: namų apyvokos prekių, drabužių, kelionių, pramogų“, – kalbėjo jis.

Anot jo, traukiantis mažmeninei prekybai, sumažės biudžeto įplaukos iš pridėtinės vertės mokesčio. Jis taip pat siūlo valdžiai greičiau apsispręsti dėl paramos labiausiai kenčiantiems turizmo, transporto sektoriams.  „Verslas neprašo dotacijų, bet norėtų mokesčių mokėjimo atidėjimų, naujo atostogų reglamentavimo, atleidimų iš darbo supaprastinimo“, – teigė V. Sutkus.    

 Nacionalinės turizmo verslo asociacijos prezidentė Žydrė Gavelienė parlamentarų prašė pagelbėti verslui laikinai, jos teigimu, dabar turizme dirba 48 tūkst. darbuotojų  

Prekybos įmonių asociacijos vadovė Rūta Vainienė prašė nepriimti jokio naujo verslo reguliavimo. „Jokių teisės aktų, kuriais sukuriami papildomi barjerai verslui. Jeigu galima moratoriumą naujiems verslo reguliavimams, kad ir iš kur jie ateitų – ar iš Seimo, ar iš kontroliuojančių institucijų“, – prašė ji.  

R. Vainienė siūlo peržiūrėti ir užsikrėtusių asmenų karantinavimo taisykles, nes dabar jos labai griežtos.  

„Jeigu logistikoje (užsikrėtimo – BNS) atvejis, tada visą pamainą pakeisti, karantinuoti reikėtų. Tada triktų  parduotuvių aprūpinimas produktais. Gal darbdaviui leisti spręsti, kontaktus identifikuoti to asmens“, – kalbėjo ji.   

Tačiau ne visi parlamentarai pritarė verslininkams. „Kai kurie norai hiperbolizuoti, nes niekas ateities prognozuoti negali. Kiekvieną dieną viskas labai dinamiška kinta ir nuo to priklauso daugelis sprendimų“, – pareiškė komiteto vadovas „socialdarbietis“ Rimantas Sinkevičius.  

Konservatorius Dainius Kreivys nesutinka, kad reikia kalbėti apie Darbo kodekso keitimus. Mišriai Seimo narių grupei priklausantis Algirdas Butkevičius pareiškė, kad rezervo lėšų – 1,5 mlrd. eurų – epidemijos padariniams likviduoti ar sušvelninti nebus galima panaudoti „plačiai“.  

„Vargu ar tai bus įmanoma. Iš esmės tos lėšos bus nukreiptos fiskalinei politikai sureguliuoti, jeigu pajamos nebus gautos įvairiuose biudžetuose. Tai bus nukreiptos lėšos, kad nebūtų mažinami atlyginimai, pensijos, socialinės išmokos“, – komiteto posėdyje aiškino A. Butkevičius. 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 03 12 15:58
Spausdinti