Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


SIENA
Baltarusija uždarė sieną su Lietuva keleiviniam transportui
BNS
Fotobankas
Pasienis.

Baltarusija ketvirtadienio popietę uždarė sieną su Lietuva keleiviniam transportui, motyvuodama saugumo reikalavimais dėl koronaviruso, pranešė Lietuvos pareigūnai.

„Iš Valstybės sienos apsaugos tarnybos įgaliotinių sužinojome, kad Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje nebeleidžiamas lengvasis transportas, motyvuojama Covidu“, – BNS sakė vidaus reikalų ministrės patarėja Božena Zaborovska-Zdanovič.

Jos teigimu, šiuo metu Lietuvos atstovai bando susisiekti su Baltarusijos puse detaliau išsiaiškinti situaciją.

Baltarusijoje daugiau kaip du mėnesius vyksta protesto akcijos prieš rinkimus suklastojusį autoritarinį prezidentą Aliaksandrą Lukašenką.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos vadas Rustamas Liubajevas BNS sakė, kad krovininiam transportui leidžiama kirsti sieną.

„Mums tai tikrai buvo netikėta situacija. Ji pasikeitė nuo 16 valandos, kai nebuvo įleisti į Baltarusijos Respublikos teritoriją Baltarusijos piliečiai, kurie turėjo leidimus nuolat gyventi Lietuvoje. Taip pat buvo atvejis, kai neįleido Baltarusijos piliečių su leidimu nuolat gyventi Estijoje“, – sakė R. Liubajevas.

„Nuo to laiko sustabdytas buvo vykimas keleiviams. Krovininis transportas kol kas važiuoja“, – pridūrė jis.

Kadangi keleivių srautai yra labai sumažėję dėl įvestų keliavimo apribojimų pandemijos metu ir žmonių per sieną vyksta nedaug, pasak R. Liubajevo, kol kas sunku suprasti, kiek griežti šie apribojimai ir ar jie galioja tik Baltarusijos piliečiams, ar ir Lietuvos piliečiams.

„Greičiausiai jie, matyt, neleis atvykti kitų šalių piliečiams ir iš viso uždarys sieną būtent keleiviams“, – sakė VSAT vadas.

Lietuvos sienos įgaliotiniai bando susisiekti su kolegomis Baltarusijos pusėje ir detaliau išsiaiškinti situaciją.

„Pagal informaciją iš Baltarusijos kolegų, tai buvo padaroma dėl situacijos su COVID-19 virusu“, – sakė R. Liubajevas.

Baltarusių žiniasklaida skelbia, kad sienos taip pat uždarytos su Lenkija, Ukraina ir Latvija.

„Deja, siena dabar iš tikrųjų uždaryta. Daugeliui tai buvo netikėta, įskaitant mus. Niekas nelaukė. Nesijaudinkite – tai tikrai nėra karo padėtis. Priežastis – COVID-19“, – naujienų portalui „Onliner“ sakė Gardino sienos perėjos pasienio tarnybos budintis pareigūnas, atsakydamas į klausimą apie padėtį prie sienos su Lietuva.

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius sako, kad Lietuva kol kas negavo oficialios informacijos iš Minsko dėl ketvirtadienį po pietų uždarytos Baltarusijos sienos, šiuo metu diplomatai aiškinasi situaciją.

„Turim tik neoficialią informaciją. Oficialios nebuvo, tik matome faktiškai, kad ta siena uždaryta. Informaciją gavome po didelių pastangų per pasienio įgaliotinius, aiškinimai buvo, kad dėl pandemijos“, – BNS sakė L. Linkevičius. „Kaip suprantame, tai susiję su Lietuva, Lenkija, galbūt ir Ukraina“, – pridūrė jis.

Ministro teigimu, Baltarusija neįsileidžia ir neišleidžia viso keleivinio transporto. „Niekas neįleidžiamas, nesvarbu – Baltarusijos ar Lietuvos piliečiai, mano žiniomis, buvo atvejų, kad ir baltarusių neįleido, kurie turi nuolatinę gyvenamąją vietą Lietuvoje“, – teigė Lietuvos diplomatijos vadovas.

Pasak L. Linkevičiaus, tokį Minsko sprendimą vertinti ir interpretuoti yra sudėtinga. „Pats būdas keistas, nes jeigu tokie dalykai yra, tai turi būti kažkokia informacija pateikta. Vertinti sudėtinga, žinant, kokia situacija ta šalyje, tai čia visaip galima interpretuoti, ar dėl pandemijos, ar dėl kitų priežasčių“, – kalbėjo L. Linkevičius.

Jis taip pat teigė, kad Lietuvos ambasada Minske kreipėsi į šios šalies tarnybas dėl situacijos pasienyje, laukiama informacijos. „Mūsų ambasada Minske jau teiravosi, bet oficialios informacijos dar negavo. Tikimės, kad informacija mus pasieks su paaiškinimais“, – sakė užsienio reikalų ministras.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 10 29 17:15
Spausdinti