Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


AVIACIJA
Apeliacinis teismas: „Air Baltic“ neturi sumokėti 16 mln. eurų „FlyLAL“
BNS
Fotobankas

Bankrutavusi skrydžių bendrovė „FlyLAL-Lithuanian Airlines“ („FlyLAL“) neatgaus daugiau nei 16 mln. eurų žalos iš Latvijos oro bendrovės „Air Baltic“ – „FlyLAL“ kaltino Latvijos įmonę bei Rygos oro uostą pažeidus konkurenciją ir išstūmus ją iš rinkos.

Lietuvos apeliacinis teismas kovo 31 dieną panaikino Vilniaus apygardos teismo 2016-ųjų sausio nutartį, – pagal ją „Air Baltic“ turėjo bendrovei „FlyLAL“ sumokėti 16,121 mln. eurų. Tai BNS patvirtino „FlyLAL“ bankroto administratorius Aurimas Valaitis. „Teismui pasirodė, kad žala nebuvo patirta, jis neatsižvelgė į ekspertų išvadas“, – BNS sakė A. Valaitis.

Apeliacinis teismas bylą nagrinėjo uždarame posėdyje, todėl nutartis yra nevieša. Teismo atstovė Vilma Budėnienė BNS pranešė, kad teismas tenkino Latvijos įmonių skundus ir atmetė „FlyLAL“ reikalavimus.

A. Valaičio teigimu, šiuo metu sprendžiama, ar skųsti sprendimą Lietuvos Aukščiausiajam Teismui. „Man atrodo, kad tikrai teiksime, o kada pateiksime ir ar Aukščiausiasis Teismas priims kasaciją, pamatysime ne vėliau kaip per tris mėnesius nuo Apeliacinio teismo sprendimo priėmimo dienos“, – nurodė A. Valaitis.

„FlyLAL“, „Air Baltic Corporation“ ir Rygos oro uosto ginčas kilo daugiau kaip prieš dešimtmetį. „FlyLAL“ prašė priteisti žalą dėl galbūt neteisėtų Latvijos įmonių veiksmų – galimo susitarimo dėl mažesnių kainų Rygos oro uoste. „FlyLAL“ teigimu, dėl „Air Baltic“ grobuoniškos kainodaros Vilniaus oro uoste ji buvo išstumta iš skrydžių rinkos.

Vilniaus apygardos teismas po maždaug septynerių metų – 2016 metų sausį nutarė, kad „Air Baltic“ privalo padengti 16,121 mln. eurų žalą „FlyLAL“. Rygos oro uostą, kuris taikė nuolaidas „Air Baltic“, teismas tuomet atleido nuo atsakomybės. „FlyLAL“ pretenzijos latviams buvo nagrinėjamos uždaruose posėdžiuose, todėl neskelbiama, kodėl oro uostas neprivalo atlyginti Lietuvos įmonės patirtos žalos.

Latvijos įmonės ginčijo ekspertų išvadas, pagal kurias „FlyLAL“ žala dėl to, kad Rygos oro uostas 2004–2008 metais teikė Lietuvos įmonę diskriminavusias nuolaidas įmonei „Air Baltic“, siekia 43,4 mln. eurų. „FlyLAL“ laikėsi nuomonės, kad Latvijos įmonės privalo kompensuoti 57,87 mln. eurų žalos.

2014 metų rudenį Europos Sąjungos (ES) Teisingumo Teismas, atsakydamas į Latvijos Aukščiausiojo Teismo kreipimąsi, leido areštuoti Rygos oro uosto ir „Air Baltic“ turtą. 2018-ųjų liepą ES teismas taip pat nurodė, kad ginčas gali būti nagrinėjamas ir Lietuvos, ir Latvijos teismuose.

2006 metais Latvijos konkurencijos taryba pripažino, kad Rygos oro uosto nuolaidos iškreipia rinką ir naudingos dviem įmonėms – „Air Baltic“ ir Airijos „Ryanair“.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 04 02 18:13
Spausdinti