Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


REAKCIJA Į SANKCIJAS
A. Lukašenka grasina nukreipti krovinių tranzitą iš Lietuvos į Rusiją
BNS
Pixabay
Traukinio vėžės.

Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka antradienį pareiškė, kad tikisi susitarti su Rusija dėl baltarusiškų krovinių tranzito nukreipimo nuo Baltijos šalių į Rusijos uostus.

A. Lukašenka pareiškė, kad taip Minskas reaguos į Baltijos šalių įvestas sankcijas jam ir dar kelioms dešimtims režimo pareigūnų dėl rinkimų klastojimo ir smurto prieš taikius protestuotojus. „Mes nekovosime, kad mus ten įsileistų. Tiesiog bandysime ekonomiškai išspręsti šią problemą. Jie sako, kad Baltarusijai bus brangiau. Žinoma, mums bus šiek tiek nenaudinga. Bet mes juk galime susitarti su rusais dėl tarifų, ir jie vis tiek gaus naudos iš mūsų krovinių perkrovimo apimčių“, – sakė A. Lukašenka vakariniame Baranovičių mieste.

A. Lukašenka pareiškė, esą „brandesnės šalys supranta, kad neverta pristoti prie Baltarusijos, nes ji gali uždaryti sienas prie Bresto ir Gardino, o vokiečių kroviniai negalės taip lengvai patekti į Rytus“. „Joms davė komandą „pult“, jos ir viauktelėjo iš už tvoros. Šitaip aš tai ir vertinu“, – kalbėjo jis.

A. Lukašenka pabrėžė, kad Baltijos šalys turi būti atsargesnės su Baltarusija, nes jų pačių žmonės tokį požiūrį gali suvokti nevienareikšmiškai. „Tegul jos atsargiau „važiuoja ant“ Lukašenkos ir Baltarusijos, nes iš savo liaudies taip gaus į dantis, kad tų dantų nė neliks“, – teigė A. Lukašenka. Jį cituoja naujienų agentūra „Belta“.

Lietuva, Latvija ir Estija pirmadienį įvedė nacionalines sankcijas A. Lukašenkai ir dar 29-iems režimo atstovams dėl prezidento rinkimų klastojimo ir smurto prieš taikius protestuotojus. Jiems uždrausta atvykti į Baltijos šalis. Baltarusijoje jau ketvirtą savaitę tęsiasi precedento neturintys protestai prieš A. Lukašenkos valdymą. 

Atsisuks prieš režimą

Lietuvos vadovai pabrėžia, kad baltarusiškų krovinių tranzito nukreipimas nuo Klaipėdos uosto būtų ekonomiškai nenaudingas pirmiausia pačiai Baltarusijai. „Baltarusijos ekonomika yra ties visiško kolapso riba šiuo metu. Ten iš tiesų didelė krizinė situacija, ir viską, ką jie kalba arba daro, turėtų labai apgalvoti, nes viskas apsivers bumerangu jiems patiems pirmiausia. Galbūt kitiems irgi bus žala padaryta, bet gerokai didesnė žala šaliai, kuri tikrai išgyvena ypatingą krizę. Šiuo atveju ne tik politinę, bet ir ekonominę“, – antradienį BNS sakė užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

„Todėl tai, kas kalbama, ir tai, kas įgyvendinama praktikoje, kaip rodo patirtis, ne visada sutampa“, – pridūrė jis. Lietuvos ministro teigimu, šiais žodžiais A. Lukašenka bando suskaldyti ir Europos Sąjungos valstybių vienybę dėl to, kas vyksta Baltarusijoje.

„Jeigu yra įsivaizdavimais tuose žodžiuose suskaldyti vienybę, išskiriant racionalias šalis ir mažiau racionalias šalis, tai čia metodai įprasti. Tikimasi, kad bus kaip visada – šalys suskils, bendros nuomonės nebus, ir tas poveikis bus arba ribotas, arba jo visai nebus, jie išloš laiko, ir nauja realybė su sena vadovybe, kuri jau neturėtų moralinės, politinės, o greitai ir teisinės bazės toliau vadovauti, išliks“, – teigė L. Linkevičius.

Užsienio reikalų ministras pabrėžė, kad Lietuvos siūlomas kelias krizei Baltarusijoje spręsti – nauji, sąžiningi, demokratiniai rinkimai, – yra tai, ką ragina daryti ir visos demokratinės institucijos, tarptautinė bendruomenė. „Kalbant apie S. Cichanouskają ir jos štabą, vienintelis mūsų indėlis – kad tikrai suteikta apsauga. Jie veikia visiškai autonomiškai, veikia taip, kaip ketina veikti, bendrauja su tuo, kuo nori bendrauti, ir daro pareiškimus tokius, kokius daro“, – pareiškė L. Linkevičius.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 09 01 13:33
Spausdinti