Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


Šventė baigiasi

Politinių ryšių turintiems magnatams nebe taip lengva visame pasaulyje

Prieš porą metų „The Economist“ sudarė pažinčių kapitalizmo indeksą. Buvo siekiama išsiaiškinti, ar neprasidėjo nauja „baronų ir plėšikų“ era, t. y. ar pasauliniu mastu nesikartoja XIX a. pabaigoje JAV stebėtas reiškinys – Paauksuotasis amžius. Deja, indeksas rodė, kad nuo XX a. pabaigos, kai įsibėgėjo globalizacija, milijardieriai iš dažnai draugiškais ryšiais su valdžia pasižyminčių sektorių, kaip antai lošimai, naftos pramonė ir statyba, gerokai pralobo. Per du dešimtmečius pažinčių kapitalistų turtas išaugo ir kaip pasaulio bendrojo vidaus produkto (BVP), ir kaip bendro milijardierių turto dalis.

Gali atrodyti, kad jau artėja niekingas naujojo pažinčių kapitalizmo aukso amžiaus galas. Londone nuo deportacijos į Indiją bando išsisukti plaukus į uodegą rišantis magnatas Vijay Mallya, o pareigūnai naršo po jo imperijos griuvėsius. Pernai San Paule suimti didžiausios Brazilijos statybų bendrovės „Odebrecht“ vadovai ir nuskraidinti į Kuritibą Brazilijos pietuose, kur teismas nagrinėja korupcinius sandorius su valstybės kontroliuojama naftos įmone „Petrobras“. Skandalas, į kurį įsivėlę politikai iš kelių politinių organizacijų, įskaitant valdančiąją Darbininkų partiją, nepadeda Brazilijos prezidentei Dilmai Rousseff, kuriai jau ir taip pradėta apkalta.

Pasaulinio tyrimo dėl sukčiavimo taikiklyje atsidūrė Malaizijos investicinis fondas 1MDB, atskaitingas ministrui pirmininkui. Filipinuose gegužės 9-ąją prezidentu išrinkto Rodrigo Duterte šalininkai tikisi, kad jis sudoros vešėti pažintims leidusią feodalinę politinę sistemą. Kinijoje, pradėjus Xi Jinpingo inicijuotą „tigrų“ valymą, į apklausas reguliariai kviečiami privačiųjų ir valstybės įmonių vadovai (nors paties Xi Jinpingo šeima neliečiama). Panamos dokumentai atskleidė magnatų iš įvairių kraštų ofšorinius finansinius piruetus.

2016 07 01 19:54
Spausdinti