Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


PRANCŪZIJOS POPULISTAI
Susipažinkite su Marion Maréchal – nauju prancūzų nacionalizmo balsu
The Economist
Scanpix
Marion Maréchal.

Marine Le Pen dukterėčios kryžiaus žygis už katalikišką Prancūziją vyks auditorijose

Pasikeitęs Santakos rajonas Lione – šiuolaikiško ekologiško gyvenimo laboratorija. Palei Roną važiuoja savavaldis elektrobusas, prie pertvarkytų dokų rikiuojasi ekologiška architektūra. Paupio kavinėse galima sveikai užkąsti, buvusius pramoninius sklypus užėmė meno centrai. Rajone įsikūrę šiuolaikiniai didmiesčio žmonės 2017 m., renkant Prancūzijos prezidentą, Emmanueliui Macronui antrajame ture, kuriame jis varžėsi su nacionaliste Marine Le Pen, atidavė net 82 proc. balsų.

Neįtikima, bet šiandien ten pat pradėtas visai kitoks eksperimentas su jauniausia Le Penų politinės dinastijos nare priešakyje. Pernai rudenį šalutinėje gatvelėje duris atvėrė privati aukštoji mokykla – Socialinių, ekonomikos ir politikos mokslų institutas. Jį įsteigė Marion Maréchal – M. Le Pen dukterėčia ir „Nacionalinio fronto“ (dabar – Nacionalinis sambūris) įkūrėjo Jeano Marie Le Peno vaikaitė. 2012 m., kai dar studijavo teisę, vienai kadencijai išrinkta į Nacionalinę asamblėją, šiandien 29 metų M. Maréchal teoriškai yra pasitraukusi iš politikos. O iš tiesų trečiosios Le Penų kartos narė turi plačių užmojų pakreipti dešiniųjų programą, nelįsdama į rinkimų politiką.

Gal konceptualus mąstymas Prancūzijai ir brangus, tačiau link renkamųjų pareigų tenykščiai politikai paprastai eina per darbą partijoje ar ministerijoje. Amerikietiška darbo idėjų kalvėse ar akademiniuose sluoksniuose maniera nėra įprasta. M. Maréchal pasirinkimas įspūdingas ne tuo, kad atspindi pasitraukimą iš politikos: Lione tuščioje auditorijoje ji nedviprasmiškai pasakė: „Tikrai grįšiu į politiką.“ Veikiau įspūdinga, kad jai idėjų sklaida ir siekis nušlifuoti dešiniąją ideologiją – priemonė „likti politikoje, bet kitu būdu“.

2019 04 26 12:52
Spausdinti