Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


Lenkijos valdančioji Teisės ir teisingumo partija daro ilgalaikę žalą
The Economist
Jaroslawas Kaczynskis (Scanpix nuotr.).

Likus tik apvalkalui, teisės viršenybę sunku atkurti

Jei norėtumėte žvilgtelėti, kaip atrodo Lenkija valdant populistinei Teisės ir teisingumo partijai (PiS), įsijunkite valstybinės televizijos TVP rodomas žinias. Naujienų laida pradedama kompiuterine animacija: parodomos žymios Lenkijos vietos, tada Varšuvos karališkosios pilies bokšto laikrodis stambiu planu. Lengviausiai atpažįstamo sostinės pastato, milžiniškų Kultūros ir mokslo rūmų iš sovietinių laikų, nepamatysi. Galiausiai ekrane pasirodo žinių vedėjai ir pradeda vergiškai girti PiS, partijos kritikus vadindami klastingais kriptokomunistais.

Šis subtilaus ir begėdiško nacionalistinio revizionizmo derinys perteikia dvejus su puse PiS valdymo metų. Partija atliko viešojo administravimo kadrų valymą, įstatymu uždraudė kaltinti „lenkų tautą“ bendrininkavus Holokauste, skleidė konspiracijos teorijas apie lėktuvo katastrofą, kai 2010 m. prie Smolensko, Rusijoje, žuvo tuometinis prezidentas Lechas Kaczyńskis ir dar 95 žmonės. Partija apsimeta nematanti savo šalininkų šovinizmo, bet persekioja taikius protestuotojus, atėjusius į kas mėnesį vykstantį Smolensko katastrofos minėjimą, kuriam vadovauja PiS pirmininkas, Lecho dvynys brolis Jarosławas (nuotraukoje).

Didžiausią nerimą kelia tai, kad PiS padarė konstitucinį tribunolą neįgalų ir pridėjo įstatymų leidėjams bei ministrams galių skirti teisėjus, pastatydama pastarųjų nepriklausomybę ant kortos. Partija privedė prie rimtų nesutarimų šalyje ir su sąjungininkais Europos Sąjungoje, Izraeliu bei JAV. Dėl jos veiksmų puikiu komunizmo nusikračiusios šalies pavyzdžiu laikyta Lenkija virto sunkiu ES vaiku. Kovą vienas Airijos teisėjas atsisakė perduoti atsakovą lenką tėvynei, pabūgęs, kad ten jis nebūtinai sulauks teisingo teismo.

2018 06 23 15:03
Spausdinti