Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


SUKASI RATU
Kinijos „dviejų ratų“ strategija – siekis mažiau priklausyti nuo užsieniečių
The Economist

Xi Jinpingo vertinimu, sukurti grynai vidines tiekimo grandines – nacionalinio saugumo klausimas

Bendrovė „Deli“ – viena didžiausių stiklo dirbinių gamintojų Kinijoje. Bendrovės būstinėje ant lentynų eksponuojama šimtai įvairiausių formų, dydžių ir spalvų stiklinių. Yra žemų ir plačių, yra neįtikėtinai laibų, skirtų vynui ir atkartojančių „moters kūno linijas“, anot reklamos.

Bet akį turėtų labiau traukti kita kreivė – staigiai šaunanti aukštyn, „Deli“ meistriškai vykdant veiklą. 1996 m. įkurta bendrovė pradėjo nuo pigių, lengvai dūžtančių stiklinių gamybos, bet pamažu tobulėjo ir per pastarąjį dešimtmetį beveik trigubai padidino eksportą. Anksčiau ji neturėjo pasirinkimo, tik importuoti įrangą geriausių stiklo dirbinių gamybai, o dabar turi galimybę naudoti kiniškas stakles. „Beveik niekuo nesiskiriame nuo pasaulio geriausių, tik prekės ženklas kitoks“, – teigė vienas aukštų vadovų Cheng Yinglingas.

Tokią kaip „Deli“ evoliuciją, kai vienu metu ir tobulėjama, ir kiniškėjama, valdžia nori matyti visame ūkyje. Šios idėjos anaiptol nenaujos. Jau daug metų pareigūnai skelbia, kad Kinijai reikia daugiau inovatyvumo ir atsparumo. Iki tam tikro lygio šalis to pasiekė natūraliai, sparčiai plečiantis ūkiui, bet vis labiau įsitempiant santykiams su JAV išaugo šių tikslų primygtinumas. JAV sprendimas riboti būtiniausių komponentų, ypač puslaidininkių, eksportą skaudžiai priminė apie Kinijos pramoninių galimybių spragas. Stiklines turbūt paprasčiau gaminti – tereikia smėlio, natrio karbonato, taip pat gana elementarių staklių, bet Kinija neketina tuo apsiriboti. Jos vadovas Xi Jinpingas pareiškė, kad sukurti grynai vidines tiekimo grandines – nacionalinio saugumo klausimas.

2020 12 11 05:00
Spausdinti