Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


GYVŪNŲ APSAUGA
Kaip suvaržyti prekybą nykstančių rūšių gyvūnais
The Economist
Pixabay

Ženevoje susirinkus į kas trejetą metų vykstantį suvažiavimą nebuvo priežasčių džiaugtis, kad daug pasiekta

Prie girdyklos taikiai ganosi grupelė dramblių, tarsi nepastebėjusių, kad už šimto metrų sustojo automobilis ir į juos sužiuro trys iš jo išlipę žmonės. Milžiniškame Kafujės nacionaliniame parke Zambijos vakaruose tyku, ramu, kitų žmonių nematyti. Tą trijulę veda smalsumas, bet jei kas nors užsigeistų žudyti, sustabdyti būtų sunku. Net 22 tūkst. kvadratinių kilometrų užimančio parko gyvūnus bando saugoti kovos su brakonieriais grupė, kurios bazė – už maždaug 20 kilometrų. Grupėje pamainomis dirba vos 27 prižiūrėtojai, turintys keletą visureigių ir šautuvų. Kai brakonieriavimas neša tokį pelną, o jų galimybės tik tokios, jie stebėtinai sėkmingai dirba.

Parke gyvena leopardų, retų rūšių antilopių, begemotų, skujuočių, vamzdžiadančių, krokodilų, taip pat dramblių, kurių XX a. 7-ajame dešimtmetyje, kai parke gyveno ir bene didžiausios pasaulyje juodųjų raganosių populiacijos, buvo apie 60 tūkst. Bet 9-ajame dešimtmetyje brakonieriai sumedžiojo paskutinį juodąjį raganosį, o dramblių bėra 4 tūkst.

Rugpjūčio 17–28 d. viršūnėms Ženevoje susirinkus į kas trejetą metų rengiamą Nykstančių laukinės faunos ir floros rūšių tarptautinės prekybos konvenciją (CITES) pasirašiusių šalių (šiuo metu tai – 183 valstybės) konferenciją, skirtą sprendimams priimti, dramblių klausimas bus vienas pagrindinių. Gamtosaugos organizacija WWF skaičiuoja, kad žmonės kasmet nužudo apie 20 tūkst. Afrikos dramblių.

2019 08 16 11:46
Spausdinti