Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


SKAITMENINĖ VALIUTA
Ką palies „Facebook“ ketinimai sukurti pasaulinę skaitmeninę valiutą
The Economist
Scanpix
Logotipas, kurį netrukus žinos visi?.

Libra gali viską apversti aukštyn kojomis, įskaitant patį socialinį tinklą

Sukūrus pasaulinę skaitmeninę valiutą pervesti pinigus į bet kurį planetos kampelį būtų ne sunkiau, nei parašyti žinutę. Neliktų rinkliavų, vėlavimo, kitų pinigų judėjimą varžančių kliūčių. Mažiau išsivysčiusių šalių gyventojams galėtų atsiverti finansų sistema, atsirastų būdas sunkiai uždirbtus pinigus apsaugoti nuo nevaldomos infliacijos. Tai galėtų paskatinti finansų srities inovacijas, panašiai kaip nutiko su internetu ir elektroninėmis paslaugomis.

Trumpai tariant, būtent tai birželio 18 d. žadėjo „Facebook“, per metus planuojanti pristatyti naują valiutą, kuriai davė senovinio Romos masės vieneto – libros – pavadinimą, daugelyje romanų kalbų reiškiantį „svaras“. „Facebook“ žarstė tokius madingus žodžius kaip „kriptografinis“ ir „blokų grandinė“, neatsispyrusi Silicio slėnio banalybėms teigė, kad jos misija – „įgalinti milijardus žmonių“. Užsidirbti pinigų ar geriau įsitvirtinti rinkoje, matyt, antraeilės reikšmės dalykai.

Nors daug tuščiažodžiavimo, sumanymas turi rimtą komercinį potencialą, bet gali būti ir rimtų problemų. Jei kiekvienas iš 2,4 mlrd. feisbuko naudotojų bent dalį santaupų konvertuotų į libras, valiuta plačiai paplistų. O masiškai naudojama ją išleidusiam subjektui galėtų suteikti neregėtų galių. Nebyliai pripažindama dėl netinkamo naudotojų duomenų tvarkymo, pakantumo dezinformacijos sklaidai ir kitų nuodėmių sumenkusį įvaizdį politikos formuotojų, naudotojų ir galimų partnerių (nors ne investuotojų) akyse, „Facebook“ libros valdymą nori perduoti konsorciumui, kurį sudarys nusipelnę finansų, technologijų ir nevyriausybinių organizacijų sektorių veikėjai. Galimas reikšmingas poveikis pasaulinei finansų sistemai. „Facebook“ verslui taip pat.

2019 07 05 10:49
Spausdinti