Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


KAD AMERIKA VĖL BŪTŲ AMERIKA
Ką gali tikėtis pasiekti Joe Bidenas po D. Trumpo laikų chaoso?
The Economist
Scanpix
Naujasis Baltųjų rūmų šeimininkas.

Pradedant darbą Joe Bideno laukia ne viena krizė

Ne vienas prezidentas pradėjo eiti pareigas per krizę. Bet Joe Bideno laukia bent keturios. COVID-19 sukėlė visuomenės sveikatos katastrofą: JAV liga jau nusinešė per 400 tūkst. gyvybių ir toliau siautėja, kol netvarkingai, su pasitampymais bandoma paskiepyti žmones. Virusas nusiaubė ūkį: be darbo liko 10 mln. amerikiečių, turėjusių jį prieš pandemiją, du trečdaliai vaikų negali fiziškai lankyti mokyklų, vienas iš aštuonių suaugusiųjų stokoja maisto. Skausmingai pulsuoja pikti nesutarimai dėl rasinio teisingumo. Partinė tulžis apnuodijo amerikiečių tikėjimą savo demokratija.

J. Bidenas pripažino tai sausio 20-ąją inauguracinėje kalboje. Jis kreipėsi į Ameriką, kuri galbūt nebuvo taip susipriešinusi nuo pat antrosios Abrahamo Lincolno inauguracinės kalbos, pasakytos 1865 m., kai konfederatų maištą purtė priešmirtinės konvulsijos. „Niekam nelinkėdami pikto, geranoriškai visiems, tvirti teisume <...> siekime baigti pradėtą darbą – sutvarstyti tautos žaizdas“, – ragino A. Lincolnas. Praėjus dviem savaitėms po to, kai maištingai nusiteikusi minia Kapitolijuje iškėlė konfederatų kovos vėliavą (konfederatų kariai per pilietinį karą to nebuvo padarę), J. Bidenas kvietė šalį bandyti pasveikti: „Be vienybės nėra taikos, tik kartėlis ir įniršis.“

Agituodamas prieš rinkimus J. Bidenas prisiekė atkurti JAV dvasią. Nelengva užduotis. Po to, kai D. Trumpo šalininkai nusiaubė Kapitolijų, buvusiam prezidentui gresia apkalta. Taikiam valdžios perdavimui užtikrinti Vašingtone buvo dislokuota mažiausiai 25 tūkst. ginkluotųjų pajėgų karių – daugiau nei šiuo metu dislokuota Afganistane ir Irake kartu sudėjus. Pirmą kartą per 150 metų kadenciją baigęs prezidentas nedalyvavo ceremonijoje. Daugiau kaip 80 proc. D. Trumpo šalininkų tiki kenksmingu jo melu, kad rinkimai buvo pavogti.

2021 02 04 07:00
Spausdinti