Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


RAUDONASIS KILIMAS
Holivudas ir kiniški galvosūkiai
The Economist
Scanpix
Retėjanti kinomanų armija.

Netrukus Kinijos kino teatrams gali tekti didžiausia pajamų iš bilietų dalis pasaulyje. Ką tai reiškia Holivudui... ir švelniajai amerikiečių galiai?

Į Kiniją plūsta gaujos raitų užpuolikų, turinčių pragaištingų, antgamtinių galių. Griausmingai prie sostinės artėjančių užpuolikų planus suardys paprasta kaimo mergina. Per kalnus, per dykumas, išsisukdama nuo strėlių ir šaudydama fejerverkus narsioji Hua Mulan per 115 įtempto veiksmo minučių išveja žiaurius svetimšalius ir Kinijai atneša garbę.

Rugsėjo 4-ąją pristatyta juosta „Mulan“ – pasakojimas apie užkariavimą ne viena prasme. Vaidybinei prieš 22 metus išleisto animacinio filmo versijai didžiausia Holivudo kino studija „Disney“ išleido 200 mln. JAV dolerių ir ją kūrė penketą metų, tikėdamasi užkariauti Kinijos kino teatrus. Filmas priderintas ir prie Azijos, ir prie JAV auditorijos skonio – nuo siužeto (pasakojime neliko kinus erzinusio šmaikščiojo Mulan draugužio drakono) iki reklamos kampanijos („Disney“ pristatė filmą klasikinio kinų eilėraščio forma). Kitąmet laukiama pirmo „Disney“ susukto kiniškos tematikos superherojų filmo „Šang Či ir dešimties žiedų legenda“. Jau kalbama apie „Mulan“ tęsinį.

Holivudas turi priežasčių dairytis kitapus Ramiojo vandenyno. Per pastaruosius 15 metų Kinijos kino teatrų surenkamos sumos išaugo 35 kartus ir pasiekė 9,7 mlrd. JAV dolerių – priartėjo prie 11,1 mlrd., surenkamų JAV. Kino teatrams dėl COVID-19 užvėrus duris, šiemet pajamos sumažėjo, bet Kinijoje tikėtinas menkesnis nuosmukis – nors iš pradžių šalis nuslėpė padėtį, virusą jai sekasi kontroliuoti geriau nei JAV, kur dauguma kino teatrų iki šiol uždaryti (ir kur „Mulan“ bus iš karto rodomas internete). Po pandemijos Kinijos kino teatrams gali tekti didžiausia pajamų iš bilietų dalis pasaulyje (žr. 1 grafiką).

2020 10 09 07:05
Spausdinti