Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


EUROPA IR PRANCŪZIJA
Emmanuelis Macronas apie tai, kokia trapi Europos padėtis priešiškame pasaulyje
The Economist
Scanpix
Charzimatiškas, ambicingas, arogantiškas?.

Duotame interviu – tiesios Prancūzijos prezidento mintys apie NATO, JAV, ES ateitį

Kai lapkričio 4 d. į Šanchajaus oro uostą atskridęs Emmanuelis Macronas iš prezidentinio lėktuvo žengė ant raudono kilimo, šiltame ore plazdėjo dvi vėliavos – kinų ir prancūzų. Nieko keisto, kai lankosi Prancūzijos vadovas, kurio garbei prezidentas Xi Jinpingas dviejuose miestuose surengė du banketus ir privačią vakarienę. Bet ES vėliavos nebuvo, ir tai vaizdžiai priminė, kokį diplomatinį iššūkį išsikėlė E. Macronas. Nes Prancūzijos prezidentas vyko į Kiniją pakalbėti ne tik savo šalies, bet ir Europos vardu.

E. Macronas buvo kruopščiai pasvėręs, ką nori pasakyti. Kai rugsėjį Kinijoje lankėsi Vokietijos kanclerė Angela Merkel, su ja vyko nemenka Vokietijos įmonių vadovų delegacija. E. Macronas į Kiniją taip pat pasiėmė Prancūzijos verslininkų ir atkakliai siekė, kad Kinijos rinkos būtų atviresnės prancūziškoms prekėms. Demonstracijai E. Macronas ir Xi Jinpingas Šanchajaus prekybos parodoje kartu ragavo aukštos klasės bordo, skanavo prancūzišką jautieną.

Sykiu Prancūzijos prezidentas vyko norėdamas „parodyti, kad Europa turi bendrą veidą“. Su juo keliavo Europos komisaras iš Airijos ir ministrė iš Vokietijos, į Prancūzijos delegaciją buvo įtraukta grupė Vokietijos įmonių vadovų. Kalboje apie prekybą E. Macronas interesus pateikė per Europos prizmę, o Prancūzijos beveik neminėjo. Kadangi Kinija pasirengusi pasinaudoti menkiausiu Senojo žemyno susiskaldymu, E. Macronas tikėjosi parodyti, kad bendra, strateginė, europinė politika gali būti įmanoma.

2019 12 04 08:01
Spausdinti