Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 24 d.


Afrika – nauja kovos su „Islamo valstybe“ arena
The Economist
(Scanpix nuotr.).

Sahelyje stiprėja žiaurios islamistų grupuotės. Reportažas iš Nigerijos ir Nigerio.

Sudėjusios galvas į priešingas puses miega dvi mergaitės. Jų rožinės suknelės papuoštos aukso spalvos detalėmis, plaukai tvirtai supinti į kasas. Širdžiai mielas vaizdas ‒ jei ne balti tvarsčiai ant rankų ir kojų.

Palatos lovose pilna pacientų, styro amputuotų galūnių bigės. Prie durų sukabintos spalvotos kortelės nukentėjusiesiems rūšiuoti: raudona – skubiausi atvejai, juoda – tie, kuriems nebepadėsi. Kad ir kaip niūriai tai skambėtų, jos liudija Tarptautinio Raudonojo Kryžiaus Komiteto (TRKK) chirurgų darbo efektyvumą, paskatintą be paliovos plaukiančių sprogimų ir šūvių aukų srautų. Maidugūryje ši klinika – bene vienintelis deramai funkcionuojantis objektas.

Maidugūris – svarbiausias šiaurrytinis Nigerijos miestas, atsidūręs du plačius Afrikos ruožus abipus Sacharos užėmusių džihadistų veiksmų centre. Šiaurėje aktyvios zonos juosia Viduržemio jūrą – nuo Egipto iki Alžyro per Libiją ir Tunisą. Piečiau ‒ tęsiasi nuo Somalio ir Kenijos rytuose iki pat Malio, Burkina Faso ir Senegalo vakaruose per Nigeriją ir Nigerį (žr. žemėlapį). Paskirus mūšio laukus skiria milžiniški atstumai – nuo Senegalo sostinės Dakaro iki Majamio ne daug toliau nei iki Somalio sostinės Mogadišo.

2018 09 07 13:44
Spausdinti