Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


JAV PREZIDENTAI
Tapytojas ir zebrų medžiotojas: ką JAV prezidentai veikia išėję į pensiją?
Matthew Sweetas

Kai kurie jau gimsta turtingi. Kiti pralobsta tik išsikėlę iš Baltųjų rūmų. Matthew Sweetas aiškinasi, ką veikia JAV prezidentai pasibaigus jų valdžios laikotarpiui.

Ne visiems prezidentams pasiseka gimti pasiturinčiose šeimose. Kitiems nepavyksta išsaugoti paveldėto turto. Andrew Jacksonas, kuris šiandien ironiškai žvelgia iš 20 JAV dolerių banknoto, gimė skurde, vedė turtingą paveldėtoją, rūkydavusią iš kukurūzų burbuolės išdrožtą pypkę, ir mirė turėdamas 150 vergų, 400 ha plantaciją ir 133 mln. JAV dolerių turto.

2 JAV dolerių banknotą puošiantis Thomas Jeffersonas dar paauglystėje paveldėjo 1200 ha, bet mirė skolose: jam teko užstatyti visus vergus, nes nepavyko išparduoti turto viešoje loterijoje. Tiesa, Th. Jeffersono laukė paskutinė paguoda. Jis mirė 1826 m. liepos 4 d. Būtent tą dieną paskutinį kvapą išleido ir jo pirmtakas Johnas Adamsas, bet šis mirė prasiskolinęs, turėdamas vos 16 ha žemės ir nė vieno vergo.

Apskaita turi tam tikrą moralinį aspektą. Ji rodo, ką mes įgyjame arba ko mums nepavyksta įgyti ir kiek esame pasirengę viešai parodyti šiuos procesus. Dėl to po Richardo Nixono problemų su JAV vidaus pajamų tarnyba XX a. aštuntojo dešimtmečio pradžioje visuomenė ėmė tikėtis, kad visi JAV prezidentai viešins savo pajamų deklaracijas. (Jei nebūtų buvę Votergeito skandalo, tą atvejį atsimintume nepalyginti geriau.)

2021 03 03 09:00
Spausdinti