Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


PASAULIS
Daug mylių po vandeniu
IQ Life
Scanpix

Vandenyno dugnas yra paskutinis dar neištyrinėtas pasaulio regionas. Oliveris Franklinas-Wallisas jungiasi prie ekspedicijos, besileidžiančios į giliausias planetos įdubas.

Povandeninis laivas „DSV Limiting Factor“ sūpavosi Atlanto vandenyno bangose. Baltutėlį plokščios gertuvės formos aparatą gaubė nežemiškas jo žibintų švytėjimas. Įgulos skyriuje – jaukioje, iš titano pagamintoje pusantro metro skersmens gaublio formos erdvėje su dviem odinėmis sėdynėmis ir trimis lėkštės dydžio iliuminatoriais – kiek susilenkęs Victoras Vescovo žvelgė į tamsą. 8 km žemiau, Puerto Riko įdubos dugne, laukė jo tikslas – giliausias Atlanto vandenyno taškas, Braunsono gelmė.

Bangai krestelėjus korpusą "V. Vescovo įsikibo tvirčiau". Aukštas sportiškas vyras su šviesių plaukų uodega ir žila barzda yra privataus kapitalo investuotojas iš Teksaso. Jis įkopęs į aukščiausias viršukalnes visuose pasaulio žemynuose ir slidėmis pasiekęs tolimiausius taškus abiejuose ašigaliuose, todėl yra vienas iš vos kelių dešimčių žmonių, įveikusių vadinamąjį Tyrinėtojų Didįjį kirtį. 53-ejų sulaukusiam vyrui nebeliko aukštesnių viršukalnių. Visi žemynai sužymėti žemėlapiuose ir matomi per „Google Earth“. Jis norėjo įeiti į istoriją. Vienintelis būdas buvo leistis žemyn.

Vandenynų gelmės yra paskutinė didžioji neištyrinėta Žemės teritorija. Po vandeniu saulės šviesa ima silpti. Netrukus atsiduriate visiškoje tamsoje. Šalta. Palaikyti ryšį sunku. 100 m gylyje slėgis dešimtkart didesnis nei paviršiuje, o 2 km gylyje jis toks stiprus, kad galėtų sugniuždyti net JAV karinio jūrų laivyno povandeninį laivą. Be V. Vescovo aparato, šiandien giliau nei 3700 m (toks vidutinis visų vandenynų gylis) gali nusileisti mažiau nei 10 pilotuojamų povandeninių laivų. Joks kitas šiuo metu veikiantis laivas negeba panirti giliau kaip 7500 m. Tokiame gylyje povandenininkai patenka į vadinamąją Hado (senovės graikų požemio dievo) zoną. Giliausias pasaulinio vandenyno taškas – Ramiajame vandenyne esanti Čelendžerio gelmė – yra 11 km gylyje. V. Vescovo išsiruošus į ekspediciją, šią gelmę buvo matę vos trys žmonės. Mėnulyje yra vaikščioję dvylika. Ir dar niekas nėra pasinėręs į visų penkių vandenynų giliausius taškus.

2020 03 17 09:22
Spausdinti