Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


Amžinai jaunos nardytojos: gyvasis Pietų Korėjos paveldas
IQ Life
(Pixabay nuotr.).

Pasibaigus nuosmukio laikotarpiui Pietų Korėjos žvejybos bendrovės vėl ėmė traukti mokines. Stephanie Studer susipažįsta su laisvai nardančiomis Čedžu moterimis, ieškančiomis povandeninių skanėstų.

Saulė vos pakilusi virš apsnūdusio Pjongdės kaimelio nedidelės Pietų Korėjai priklausančios vulkaninės Čedžu salos pietrytinėje pakrantėje. Prie eilės žemų ištapytų pastatų dvi dešimtys moterų rengiasi bristi į pilką it plienas jūrą. Dalis jų jau apsivilko narų kostiumus ir dabar į žemę aštrina bičangus – kablius, kuriais paprastai iškrapšto jūrinėmis ausinukėmis vadinamus moliuskus iš jų uolėtų povandeninių būstų. Kitos maunasi paprastaisiais kiečiais išteptas nardymo kaukes. Šis augalas padengia lęšius plėvele ir neleidžia jiems aprasoti. Nuo burzgiančių keturračių nulipa dar trys samčunės („dėdienės“) – taip salos gyventojai vadina pagyvenusias moteris.

Kaip ir dauguma kitų iš 120 šio kaimo žvejybos teritorijoje gyvenančių henijų („jūrų moterų“), jos jau senelės. Moterys nardo be oro balionų ir į gelmes grimzta prie juosmens prisirišusios svarmenis. Vyrauja nuomonė, kad henijos geriausiai nardo tik pasiekusios septintąjį gyvenimo dešimtmetį, nes puikiausius medžioklės plotus ant jūros dugno galima surasti tik sukaupus pakankamai ištvermės ir gebėjimų. Labiausiai patyrusios nardytojos po vandeniu išbūna iki dviejų minučių ir nusileidžia į 10 m gylį, kur slepiasi vertingiausi jūrų gyvūnai: jūriniai ešeriai, raudonieji dumbliai, jūrų agurkai ir aštuonkojai. Kiekviena henija turi specialų krepšį perlamutrinėms jūrų ausims: Seule prabangių Apgudžongo rajono restoranų lankytojai už jų švelnų sviestinį skonį pasirengę pakloti daugiau kaip 50 tūkst. vonų (beveik 40 eurų).

Šiandienė ekspedicija, per kurią kiekviena nardytoja surinks po kilogramą ar daugiau jūrų ežių, truks maždaug 5 valandas. Vanduo ledinis, todėl nerti skausminga. Daugelis moterų niekada nesimokė suvienodinti slėgio ausyse, bet kai kurios jas užsikemša guma ir užsiklijuoja lipniąja juosta. Keletas benardydamos apkurto. Tarp aštrių vulkaninių uolų ir violetinių jūrų ežių kevalų žioruoja tušti vaistų nuo skausmo buteliukai.

2018 11 22 10:09
Spausdinti