Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


PASAULIS 2020
Svarbu ne tik dalyvauti: prognozės Lietuvai 2020-ųjų olimpiadoje
Vilmantas Remeika
Scanpix
Neprarasti tempo iki Tokijo.

Kiek medalių Lietuvos atletai parveš iš Tokijo?

JAV veikianti statistinių duomenų apdorojimo bei prognozių bendrovė „Gracenote“ išankstinėje Tokijo olimpiados prognozėje Lietuvai numato keturis medalius: po vieną aukso ir sidabro bei du bronzos. Atsižvelgiant į Lietuvos atletų pastarųjų metų pasiekimus, tokią prognozę galima laikyti optimistine. Iš Rio de Žaneiro mūsų šalies atletai grįžo su vienu sidabro ir trimis bronzos apdovanojimais – pasitvirtino 54 proc. „Gracenote“ spėjimų.

Jei pranašystė išsipildys, tai reikš, kad pirmą kartą nuo penkiakovininkės Lauros Asadauskaitės-Zadneprovskienės (nuotr.) triumfo Londono olimpiadoje Lietuva vėl džiaugsis olimpiniu auksu. Kas galėtų šturmuoti olimpines aukštumas Tokijuje? Galbūt ta pati L. Asadauskaitė-Zadneprovskienė, 2019-aisiais jau penktą kartą tapusi Europos čempione asmeninėse varžybose. Arba jos kolega Justinas Kinderis. Abu Rio de Žaneire liko toli nuo prizininkų po patirto fiasko jojimo rungtyje.

Į pasaulio elitą galingai įsiveržusiam plaukikui Danui Rapšiui vis drąsiau prognozuojamas olimpinis apdovanojimas. Įvykis, kai pasaulio čempionate dėl esą netinkamo starto neteko aukso medalio 200 m plaukimo laisvuoju stiliumi rungtyje, panevėžietį turėtų motyvuoti dar stipriau.

Disko metikas Andrius Gudžius – kitas realus kandidatas kopti ant prizininkų pakylos Tokijuje. Atletas yra tapęs Europos ir pasaulio čempionu, tad šioje kolekcijoje derėtų ir olimpinis medalis. Praėjęs sezonas A. Gudžiui nenusisekė – pėdos trauma ir klastinga Laimo liga sutrukdė kovoti dėl aukštų vietų pasaulio čempionate Katare. Tačiau pasirengti olimpiniam iššūkiui laiko yra pakankamai.

Iš 2016-ųjų olimpiados medalius parvežė net dvi irkluotojų komandos. Vos ne eksperimento būdu sudarytas Mindaugo Griškonio ir Sauliaus Ritterio tandemas nustebino sidabriniu pasirodymu Rio vandens kanale. Medalio iš šio dueto sirgaliai tikėsis ir Tokijuje.

Olimpiada lietuviams neįsivaizduojama be krepšinio rinktinės kovų. Mūsų krepšininkai po nepriklausomybės atkūrimo dalyvavo visose septyneriose olimpinėse žaidynėse, trejose iškovojo bronzos medalius. Ar dalyvaus aštuntose iš eilės – paaiškės birželį po atrankos turnyro Kaune.

Burtai lietuvius suvedė į vieną grupę su Venesuela ir Pietų Korėja. Treneriui Dariui Maskoliūnui ir komandai tai bus tarsi apšilimas prieš pusfinalį ir finalą, kuriame, tikėtina, teks kautis su Lukos Dončićiaus vedama Slovėnijos komanda. Dabartiniai Europos čempionai slovėnai įveikiami, o namų sienos ir žiūrovų parama turėtų padėti tai pasiekti. Tačiau olimpiadoje Lietuvos krepšininkai savo žygį veikiausiai vėl baigs ketvirtfinalyje.

Šis straipsnis buvo publikuotas IQ ir „The Economist“ prognozių žurnale „Pasaulis 2020“


2020 01 15 00:53
Spausdinti