Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


SAUSIO 13-OJI
Žvakės languose: 30-osios laisvės gynėjų žūties metinės per karantiną
IQ
Fotobankas

2021 m. Sausio 13-oji ypatinga dėl dviejų priežasčių. Pirma, minimos trisdešimtosios laisvės gynėjų žūties metinės. Simbolinė sukaktis skatina pažvelgti atgal ir ne tik prisiminti paaukojusius gyvybę prie Vilniaus televizijos bokšto, bet ir įvertinti tai, už ką jie kovojo. Antra, pandemija ir visuotinis karantinas, tikėtina, neleis to daryti viešai ir visiems kartu, kaip buvo įprasta iki šiol.

Šįkart nebus galima susirinkti prie laužų Nepriklausomybės aikštėje, kartu su šeima ir artimaisiais burtis prie televizijos bokšto ar nuvykti prie paminklo LRT kieme. Įprastas šv. Mišias Vilniaus arkikatedroje, ko gero, taip pat teks stebėti per televiziją ar internetu.

Tačiau Krašto apsaugos ministerija planuoja Sausio 13-ąją tradiciškai paminėti Laisvės gynėjų memoriale Antakalnio kapinėse – uždegti žvakučių ir padėti gėlių visų Lietuvos žmonių vardu. Taip pat ketinama gėlėmis pagerbti didvyrių žūties vietose prie televizijos bokšto ir prie LRT Laisvės varpo.

Ministerija ragina piliečius prisijungti ir prie daug metų vykstančios pilietinės akcijos „Atmintis gyva, nes liudija“ ir uždegti žvakutes savo namų languose. Šįkart ši tradicija, ko gero, sulauks ypatingos reikšmės – nepaisant to, kad neleidžiama susirinkti viešose vietose, prisiminti ir parodyti pagarbą bei vienybę galima ir savo namuose.

2021 01 06 05:55
Spausdinti