Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


„GOOGLE“ DUOMENYS
Žmonės pradėjo daugiau judėti, mažiau laiko leidžia namuose
BNS
Fotobankas
Karantino ženklai.

Pastarosiomis savaitėmis pastebimai atsigavo Lietuvos gyventojų judėjimas – žmonės mažiau laiko nei per karantino piką praleidžia namuose, jie kur kas aktyviau lankosi prekybos, poilsio ir kitose susibūrimo vietose.

Suaktyvėjusį žmonių judėjimą ir sumažėjusį namuose praleistą laiką rodo vieši „Google“ gyventojų mobilumo duomenys.

Pavyzdžiui, antrąją karantino savaitę lankytojų srautas prekybos ir rekreacijos objektuose buvo 65,1 proc. mažesnis nei metų pradžioje (sausio 3–vasario 6 dienomis), o aštuntąją karantino savaitę (gegužės 4–10 dienomis) – tik 35 proc. mažesnis. 

Pasak „SME Finance“ ekonomisto Aleksandro Izgorodino, suaktyvėjęs gyventojų judėjimas kloja pamatus laipsniškai nuo karantino nukentėjusiai ekonomikai atsigauti.

„Tai, kad Lietuvos gyventojai pradėjo mažiau laiko leisti namuose ir aktyviau lankosi masinio susibūrimo objektuose, kloja pamatą laipsniškam Lietuvos ekonomikos stabilizavimuisi ir atsigavimui“, – BNS sakė A. Izgorodinas.

Anot jo, nors gyventojų lūkesčiai išlieka prasti ir dalis jų planuoja mažinti vartojimą bei taupyti, aktyvesnis žmonių srautas parduotuvėse, prekybos centruose ir biuruose neišvengiamai reiškia didesnį vartojimą.

„Galima spėti, kad gegužę Lietuvos mažmeninės prekybos rezultatas bus pastebimai geresnis nei balandį, kai karantino režimas buvo griežtas, o gyventojų judėjimą ribojo baimė užsikrėsti virusu“, – sakė ekonomistas.

Pasak jo, išaugusiam prekybos centrų ir maisto parduotuvių lankytojų srautui įtakos galėjo turėti karantino režimo sušvelninimas, pagerėjusi epidemiologinė situacija ir pasibaigusios ilgo galiojimo prekių atsargos.

Žmonės grįžta į biurus

„Google“ duomenys rodo, kad karantino piko metu žmonių srautas biuruose Lietuvoje buvo sumažėjęs 50 proc., tačiau aštuntąją karantino savaitę jis siekė tik 30,1 proc.

„Tai reiškia, kad dėl pagerėjusios epidemiologinės situacijos ir atnaujintos veiklos įmonės po truputį atnaujina darbą biuruose – nors dalis darbuotojų dirba iš namų, atskiros darbuotojų grupės atnaujina darbą biuruose“, – sakė A. Izgorodinas.

Jis pabrėžė, kad artimiausiu metu statistika dar labiau gerės, nes nuo gegužės 18 d. darbą atnaujino darželiai.

Gyventojų srautas į maisto parduotuves ir vaistines karantino piko metu buvo sumažėjęs apie 27 proc., o gegužės pradžioje – tik 5,1 proc., viešajame transporte – atitinkamai 55 proc. ir 35,4 proc.

„Tai vėlgi susiję su sumažėjusiu gyventojų nerimu dėl užsikrėtimo virusu ir pagerėjusia epidemiologine situacija“, – komentavo A. Izgorodinas.

Tuo metu žmonių judėjimas aplink gyvenamuosius kvartalus pastebimai sumažėjo – karantino pradžioje jis buvo didesnis beveik 20 proc. nei įprastai, gegužės pradžioje – tik 9 proc. didesnis nei iki karantino, parkuose – 90,7 proc. didesnis nei iki karantino.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 05 21 14:05
Spausdinti