Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


SEIMO VICEPIRMININKAI
Vietoj A. Norkienės Seimo vicepirmininku paskirtas J. Sabatauskas
BNS
Fotobankas
A. Norkienė.

Seimas antradienį atmetė opozicinių „valstiečių“ siūlytos Aušrinės Norkienės kandidatūrą į Seimo vicepirmininkes.

Už A. Norkienę balsavo 57 Seimo nariai, prieš buvo 47, susilaikė 29, vienas biuletenis rastas negaliojantis.

Parlamentarai iš siūlytų keturių antradienį patvirtino tris kandidatūras – Seimo vicepirmininkais paskirti konservatoriai Paulius Saudargas ir Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, Laisvės partijos atstovas Vytautas Mitalas.

Per slaptą balsavimą už P. Saudargą buvo 117 Seimo narių, prieš – 11, penki susilaikė, už R. Morkūnaitę-Mikulėnienę – 97, prieš – 26 ir devyni susilaikė, už V. Mitalą – 78,  prieš – 43, susilaikė vienuolika.

Didžiausiosios opozicinės „valstiečių“ Seimo frakcijos kandidatės Aušrinės Norkienės nepaskyrimas parlamento vicepirmininke yra spjūvis į rinkėjų valią, teigia šios frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis.

„Čia spjūvis ne į Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungą, o į rinkėjų valią“, – antradienį Seime žurnalistams sakė R. Karbauskis, komentuodamas slapto balsavimo rezultatus.

„Daroma viskas, kad mes neturėtume pavaduotojo, ir tai yra pirmas kartas Lietuvos seimų istorijoje, kada tokia didelė frakcija neturi savo pavaduotojo“, – sakė R. Karbauskis.

„Toks yra daugumos sprendimas, tokia yra politinė kultūra, jie ją vadina nauja, ir iš tiesų nauja, dar taip nebuvo. 2016 metais mes balsavome už konservatorių kandidatę“, – pridūrė jis.

R. Karbauskis tvirtino, kad antradienio rytą „valstiečiai“ Seimo pirmininkės V. Čmilytės-Nielsen teiravosi, ar pateikus kitą kandidatūrą vietoj A. Norkienės, būtų garantija, jog ją palaikytų parlamento dauguma.

„Atsakymo nebuvo jokio. Vadinasi, tai yra sprendimas, kad jokiu būdu negalėtų būti „valstiečių“ atstovo Seimo pirmininku pavaduotoju“, – sakė R. Karbauskis.

Jis teigė, kad kito kandidato į Seimo vicepirmininkus „valstiečiai“ neteiks.

„Manau, kad spektaklio su kitais kandidatais mes nežaisime“, – teigė jis.

Socialdemokratas J. Sabatauskas paskirtas Seimo vicepirmininku

Šeštą kadenciją Seime dirbantis socialdemokratas Julius Sabatauskas antradienį paskirtas parlamento pirmininkės pavaduotoju.

Per slaptą balsavimą už jo kandidatūrą buvo 77 Seimo nariai, 31 – prieš, susilaikė 11. Du biuleteniai rasti negaliojantys.

Atmetus „valstietės“ Aušrinės Norkienės kandidatūrą, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen antradienį pateikė socialdemokrato Juliaus Sabatausko kandidatūrą į parlamento vicepirmininkus.

„Socialdemokratų frakcija vieningai pateikė šią kandidatūrą. Iš Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos, deja, girdėjau daug blaškymosi. Tikrai manau, kad šioje frakcijoje yra daug puikių, šviesių politikų, kurie puikiai galėtų eiti vicepirmininko pareigas, deja, tokios vieningos kandidatūros aš neišgirdau“, – savo pasirinkimą žurnalistams paaiškino parlamento vadovė.

Pasirinkdama kandidatą į pavaduotojus ji taip pat sakė atsižvelgusi į J. Sabatausko patirtį, teisės išmanymą, asmenines savybes.

„Esu trečias eilėje. Penktadienį paskirtas vienas vicepirmininkas nuo opozicijos, šiandien buvo antras bandymas paskirti, aš esu trečias bandymas“, – per jo kandidatūros pateikimą Seime sakė J. Sabatauskas.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 11 17 17:35
Spausdinti