Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


Venesuela ruošiasi apie 150 mlrd. dolerių valstybės skolos restruktūrizacijai
BNS
(Reuters nuotr.).

Venesueloje siaučiančią krizę suvaldyti norinti šalies vyriausybė griebiasi šiaudo – po to, kai valstybinė naftos įmonė PDVSA šią savaitę atliks planuotą 1,2 mlrd. JAV dolerių mokėjimą, šalis mėgins restruktūrizuoti  susikaupusias skolas. Tiesa, kai kurie ekspertai mano, kad tai tėra blefas.

„Po šio mokėjimo paskelbsiu įsaką dėl visos skolos užsieniui ir visų Venesuelos mokėjimų refinansavimo ir restruktūrizavimo“, – pareiškė šalies prezidentas Nicholas Maduro per valstybinį televizijos kanalą. Anot jo, pakeisti milžiniškos šalies skolos grąžinimo terminus bus bandoma nuo penktadienio. Karakasas sieks, kad kreditoriai patys pritartų skolos restruktūrizavimui. Tačiau sankcijos, kurias Jungtinės Valstijos rugpjūtį paskelbė Venesuelai, gali apsunkinti šių N. Maduro planų įgyvendinimą. Pagal šias sankcijas Jungtinėse Valstijose draudžiama prekiauti bet kokiomis naujomis obligacijomis, kurias gali išleisti Venesuelos vyriausybė arba PDVSA. Apytikriais vertinimais, Venesuelos skola siekia 150 mlrd. JAV dolerių. Didelę dalį Venesuelos išleistų skolos vertybinių popierių valdo Kinija ir Rusija. Pagal šioms obligacijoms taikomas sąlygas už jas turi būti atsiskaitoma nafta – ištekliu, kuriuo pagrįsta Venesuelos ekonomika. Šalies užsienio valiutos atsargos nesiekia 10 mlrd. JAV dolerių. Rinkos dalyviai jau seniai nuogąstauja dėl galimo Venesuelos bankroto, nes šalis išgyvena gilią politinę ir ekonominę krizę.

„Niekada nepasiduosime“

„Jie mūsų neuždusins ir mes niekada nepasiduosime – tik ne JAV imperijai ir jokiai kitai pasaulio imperijai“, – pareiškė N. Maduro, kuris kaltę dėl ekonominių sunkumų verčia savo politiniams priešininkams ir Jungtinėms Valstijoms. Prezidentas pareiškė, kad nuo 2014 metų jo vyriausybė kreditoriams grąžino 71,7 mlrd. JAV dolerių, įskaitant palūkanas, nors pajamos iš naftos sumažėjo 100 mlrd. JAV dolerių. „Venesuela visada vykdė savo tarptautinius įsipareigojimus, ir kai naftos kainos buvo didelės, ir kai jos buvo mažos... Ketiname ir toliau juos vykdyti, tačiau Venesuelos finansinis persekiojimas, kurį vykdo tarptautiniai bankai ir organizacijos, turi liautis“, – pareiškė jis. Privačių konsultacijų įmonių skaičiavimais, Venesuelos skola siekia 150 mlrd. JAV dolerių, įskaitant 45 mlrd. JAV dolerių vyriausybės skolą ir 45 mlrd. JAV dolerių PDVSA skolą. Kinijai šalis skolinga 23 mlrd. JAV dolerių, o Rusijai – 8 mlrd. JAV dolerių.

Ekspertai nusiteikę skeptiškai

Nors humanitarinė krizė šalyje gilėja, Venesuelos prezidentas ilgą laiką priešinosi raginimams nutraukti skolos mokėjimus ir ekspertai skeptiškai vertina skolų restruktūrizavimo perspektyvas, rašo britų verslo dienraštis „The Financial Times“. „Kalbėti apie norą restruktūrizuoti Venesuelos skolą, kai šaliai paskelbtos finansinės sankcijos, o jos ekonomika žlugusi, yra visiškas absurdas, – pareiškė Andreso Belo katalikiškojo universiteto Karakase ekonomikos profesorius Orlando Ochoa. – Tai nerealu.“ „Atlikti eilinį mokėjimą, o po to refinansuoti ir restruktūrizuoti skolą. Čia nėra jokios logikos“, – pareiškė konsultacijų įmonės „Ecoanalitica“ ekonomikos ekspertas Asdrubalis Oliveros. Venesuelos ekonomistas ir opozicijos politikas Angelis Alvarado atkreipia dėmesį, jog prie pasiūlymo dėl skolos restruktūrizavimo nepridedama jokios ekonominės programos. „Atrodo, jog N. Maduro realiai nėra suinteresuotas, kad skolų grąžinimo sąlygos būtų peržiūrėtos. Šis žingsnis gali būti tik taktikos dalis ir bandymas suklaidinti visą pasaulį – šį kartą per finansų rinkas“, – pareiškė jis. „Manau, tai pabaigos pradžia. Pareiškimai apie planus restruktūrizuoti skolas parodo, kad likvidumo padėtis šalyje yra itin sudėtinga, o valdžia turimas galimybes vertina naiviai, – sako į besivystančias rinkas orientuoto rizikos draudimo fondo EMSO analizės padalinio vadovas Patrickas Esteruelas. – Jie vis dar mano, kad galės ramiai restruktūrizuoti skolas ir išvengti įsipareigojimų neįvykdymo kainos.“ Venesuelos obligacijos rinkoje šiuo metu vidutiniškai parduodamos už maždaug trečdalį nominalios vertės. Tuo tarpu Tarptautinių finansų institutas (IIF) penktadienį planuoja surengti telekonferenciją investuotojams ir joje aptarti N. Maduro planą, praneša agentūra „Bloomberg“. Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.
2017 11 03 17:09
Spausdinti