Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


VALSTYBINĖS VAISTINĖS
Valstiečiai abejoja valstybinių vaistinių projekto įvertinimu ir vis viena žada jas steigti
BNS

Parlamentiniam Sveikatos reikalų komitetui siūlant Seimui toliau nesvarstyti valstiečių pataisos dėl valstybinių vaistinių įteisinimo, jos iniciatoriai sako, kad pažadas rinkėjams steigti tokias vaistines bus įgyvendintas.

Valstiečiai, be kita ko, abejoja Seimui pateiktu ekspertiniu pataisų vertinimu. Teigiama, kad išvadas teikęs Laisvosios rinkos institutas yra suinteresuota pusė, todėl jos gali būti neskaidrios, ir situaciją prašoma įvertinti Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK).  

„Pakeisime komitetą ir bet kokiu atveju tą sprendimą įgyvendinsime. Tai mūsų pažadas (rinkėjams – BNS) ir jį vykdysime“, – BNS sakė vienas pataisų iniciatorių valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis.  

Pasak jo, pataisą dabar svarstys Teisės ir teisėtvarkos komitetas. Jos pirmininkė, taip pat pataisų rengėja Agnė Širinkskienė įsitikinusi, kad valstybinės vaistinės bus ypač naudingos regionuose.  

„Jos padės konkuruoti. Matau privalumą regionuose. Miestuose konkurencijos ir taip labai daug“, – teigė A. Širinskienė. 

Anot jos, realu, kad  Farmacijos įstatymo pataisas Seimas priimtų iki liepos, kol parlamentarai išeis atostogauti, o  pusmečio pasirengti valstybinėms vaistinėms atsirasti užteks. 

Valstiečių lyderiai pranešė, kad VTEK jau paprašė įvertinti, ar laikinoji Laisvosios rinkos instituto prezidentė Edita Maslauskaitė, Seimui pateikusi pataisų vertinimą siekiant paveikti pataisų priėmimą, nepažeidė Lobistinės veiklos įstatymo, įpareigojančio deklaruoti lobistinę veiklą. 

Pasak R. Karbauskio, laikinoji instituto vadovė negalėjo teikti nepriklausomo vertinimo, nes kyla abejonių dėl instituto nepriklausomumo.

Instituto interneto svetainėje nurodoma, kad tarp jo rėmėjų yra didžiausi vaistinių tinklai „Gintarinė“  vaistinė bei „Eurovaistinė“, taip pat farmacijos bendrovė „Berlin-Chemie Menarini“.

„Neabejotina, jog instituto išvada, kurioje siūlyta nepritarti įstatymo projektui, buvo atstovaujama jo finansinių rėmėjų interesams, o tai turi neteisėtos lobistinės veiklos požymių“, – sakoma kreipimesi į VTEK. 

Seimas pataisų vertinimą užsakė 2019 metų rudenį, o konkursą laimėjo Laisvosios rinkos institutas. 

Vyriausybė 2019 metų kovą yra pritarusi pataisoms, kurios atvertų kelią ligoninėse steigti valstybines vaistines.

Konkurencijos taryba teigia, kad pataisomis siekiama įteisinti valstybių vaistinių tinklo sukūrimą, taip pat įžvelgia galimus interesų konfliktus, skaidrumo ir investavimo regione patrauklumo problemas bei korupcijos rizikas. 

Vaistinių atstovai sako, kad tokių vaistinių steigimas labiausiai smogs nedidelėms vaistinėms rajonuose, jos dirbtų išskirtinėmis sąlygomis: patalpos, vaistų laikymo ir saugojimo įranga nekainuos, darbuotojai bus išlaikomi iš biudžeto.

Šiuo metu ligoninės vaistinės neturi teisės vaistų parduoti bet kam, jos skirtos tik stacionariai besigydantiems ligoniams. Vaistus visiems žmonėms parduoda ligoninėse veikiančios privačios vaistinės. 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 06 15 18:12
Spausdinti