Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


MEMORIALAS
Valdantieji registravo projektą dėl Lukiškių: aikštė – tik laisvės kovų atminimui
BNS
Fotobankas
Lukiškių aikštėje atidarytas dirbtinis paplūdimys su vaizdu į jūrą.

Valdantieji registravo projektą dėl Lukiškių aikštės, kad memorialiniai Lukiškių aikštės akcentai „turi apimti ir atspindėti kovas už Lietuvos nepriklausomybę bei žuvusių kovotojų atminimą“.

Projekte teigiama, kad „aikštės dabartinė būklė bei tvarkymo būdas neatitinka jos istorinės ir urbanistinės reikšmės bei kelia grėsmę suniekinti Tautos istorinę atmintį“. Projektą valdantieji registravo reaguodami į Vilniaus valdžios sprendimą Lukiškių aikštėje įrengti laikiną paplūdimį.

Lukiškių aikštės Vilniuje memorialinio statuso įstatymo projektą registravo valstiečių vadovas Ramūnas Karbauskis ir kiti šios frakcijos atstovai, „socialdarbiečių“ pirmininkas Gediminas Kirkilas su kolegomis. Projekte sakoma, kad Lukiškių aikštės naudojimas ir tvarkymas „turi atitikti jos memorialinį statusą, užtikrinti rimtį bei deramą pagarbą už Lietuvos nepriklausomybę žuvusių kovotojų atminimui ir nužudytiesiems 1863–1864 metų sukilėliams“.

Taip pat siūloma įtvirtinti, kad aikštės naudojimas rekreacijos tikslu „negali nustelbti jos memorialinės funkcijos, Lietuvos nepriklausomybės kovų bei žuvusių kovotojų, nužudytųjų 1863–1864 metų sukilėlių atminimo įamžinimo tikslų“. Sostinės Lukiškių aikštėje Vilniaus savivaldybės valdžios sprendimu įkurtas laikinas paplūdimys sulaukė prieštaringų vertinimų tiek iš valdančiųjų, tiek iš opozicijos politikų.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos vadovas R. Karbauskis įrengtą paplūdimį pavadino šios aikštės išniekinimu. „R. Šimašiaus pliažas tampa Tautos kančias menančios aikštės išniekinimo simboliu. Istorijos tėkmėje įvairaus plauko okupantai šią aikštę naudojo Tautos pažeminimui – žudė sukilimų ir pasipriešinimų dalyvius, statė okupacinę valdžią šlovinančius paminklus, kuriais siekta trynimo būdu pakeisti Tautos atmintį. Skauda matyti, kad šiandien, prisidengiant Tautos iškovotos laisvės vardu, daroma lygiai tas pat – pliažo smėliu bandoma užžerti istorinė atmintis, gyva Laisvės kovotojų krauju“, – feisbuke paskelbė R. Karbauskis.

Apie tai, kad Vilniaus centre esančioje Lukiškių aikštėje pradedama įrenginėti dirbtinį paplūdimį, miesto savivaldybė pranešė pirmadienio rytą.  1660 kvadratinių metrų ploto paplūdimys šią savaitę supiltas Lukiškių aikštės dalyje prie Gedimino prospekto, tam panaudota apie 300 kubinių metrų smėlio.

Paplūdimys aikštėje bus visą vasarą, greta jo iki liepos pabaigos stovės didžiulis ekranas, kurio turiniu rūpinasi „Telia“ – kiekvieną vakarą čia bus rodomi „Telia TV“ filmai, serialai, koncertai, o dieną – Baltijos jūros vaizdai. Vilniaus meras aiškino, kad paplūdimys Lukiškių aikštėje įrengtas, kad būtų galima džiaugtis iškovota laisve. 

„Tai, kad šitas paplūdimys yra įrengtas šioje vietoje, tai bent jau man ir daug kam yra asociacija, kad mes pagaliau galime džiaugtis savo iškovota laisve. Nes šioje vietoje buvo daug ko, buvo ir vieno, ir kito totalitarinio režimo manifestacijų, buvo tikrai bandoma daryti blogų dalykų, bet šiandien mes matome laimingus žmones ir galime švęsti tai, kad esame laimėtojai savo laisvės kovoje“, – antradienį Lukiškių aikštėje vykusioje spaudos konferencijoje sakė sostinės meras. 

Dėl šio sprendimo savivaldybė ir sostinės meras R. Šimašius sulaukė įvairios kritikos – teigiama, kad toks projektas yra netinkamas Lukiškių aikštei, taip pat priekaištaujama dėl to, kad planuojant projektą nebuvo tartasi nei su visuomene, nei su savivaldybės taryba ar administracija. Valstybinė kultūros paveldo komisija šią savaitę taip pat pareiškė, kad Vilniaus Lukiškių aikštėje įrengtas laikinas paplūdimys nedera su jos istorine ir memorialine reikšme.

Pažadėjo, kad neliks

R. Karbauskis žada, kad įstatymo projektas dėl Lukiškių aikštės bus svarstomas skubos tvarka ir priimtas dar šią sesiją, tad sostinės savivaldybės įrengto paplūdimio šioje aikštėje neliks. „Yra registruotas projektas, bus paprašyta skubos, šnekame apie šitos aikštės statusą, svarbą ir principus, kuriais vadovaujantis kas gali būti  šioje aikštėje daroma. Priėmimas planuojamas šioje sesijoje“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė R. Karbauskis.

Seimo pavasario sesija baigiasi kitą savaitę. „Klausimas apie tai, kas tokioje aikštėje galėtų būti vykdoma, šnekama ir apie moralės principus, tai yra tokie dalykai, kokie dabar dedasi toje aikštėje, negalėtų vykti, jei tas įstatymas būtų priimtas. Bet kuriuo atveju likimas pliažo yra aiškus, jis turės būti sutvarkytas ir panaikintas“, – tvirtino valstiečių vadovas.

Jis teigė, kad Vilniaus miesto valdžia įrengdama laikiną paplūdimį Lukiškių aikštėje pažeidė „bet kokius pagarbos mūsų istorijai principus“. „Toje aikštėje nužudyti ir sukilimo dalyviai, daug dalykų, kurie neleidžia tokių reiškinių, kurių ėmėsi Vilniaus savivaldybė“, – pabrėžė R. Karbauskis.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 06 25 10:52
Spausdinti