Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


STT TYRIMAS
V. Sutkui – įtarimai dėl kyšių iš M. Zalatoriaus, siekio menkinti R. Masiulį
BNS
Fotobankas
Valdas Sutkus.

Galimos korupcijos byloje sulaikytas Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas Valdas Sutkus įtariamas gavęs kyšį iš Lietuvos bankų asociacijos prezidento Manto Zalatoriaus ir kelių tiesimo bendrovių vadovų.

Taip pat manoma, kad jis už atlygį tikslingai teikė tendencingą neigiamą informaciją, siekdamas sumenkinti tuometinio susisiekimo ministro Roko Masiulio autoritetą, trečiadienį pranešė Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT).

„Kaip įtariama, V. Sutkus, galimai už neteisėtą atlygį, tikslingai organizavo, rinko ir viešai teikė tendencingai neigiamą informaciją, turėdamas tikslą sumenkinti tuometinio Susisiekimo ministro Roko Masiulio autoritetą, dalykinę ir politinę reputaciją“, – rašoma pranešime.

„Tokiu būdu buvo siekta, kad R. Masiulis būtų pašalintas iš susisiekimo ministro pareigų“, – teigia STT.

Pasak tarnybos, V. Sutkus galimai susitarė ir priėmė kyšį iš Lietuvos bankų asociacijos prezidento M. Zalatoriaus už atstovavimą 2019 metų pabaigoje svarstant 2020 metų Lietuvos biudžeto įstatymų paketą, įstatymus dėl bankų turto ir pelno mokesčių.  

Taip pat, tyrimo duomenimis, V. Sutkus galimai priėmė kyšius iš privačių kelių tiesimo bendrovių vadovų už jo įtaką politiniams procesams.

Taip pat įtariama, kad įgyvendinant ES lėšomis finansuojamą Lietuvos verslo konfederacijos projektą, V. Sutkus projekto partnere pasirinko vieną privačią konsultacijų bei mokymų bendrovę, kurios direktorius, veikdamas kartu su vienos privačios informacinių technologijų  bendrovės direktoriumi, dalį projekto metu gautų lėšų kaip kyšį sumokėjo asmeniškai V. Sutkui.

Vilniaus miesto apylinkės teismas trečiadienį neleido suimti V. Sutkaus. Tai žurnalistams po teismo posėdžio pranešė Generalinės prokuratūros prokuroras Darius Stankevičius.

R. Masiulis: V. Sutkus griežė pirmuoju smuiku

Buvęs susisiekimo ministras Rokas Masiulis sako jautęs korupcijos byloje įtariamo V. Sutkaus spaudimą.

„Man dabar susideda visas paveikslas, kas vyko. Džiaugiuosi už pareigūnus, jų profesionalų darbą ir drąsą užkabinti tuos dalykus. Aš gerai atsimenu tą spaudimą, kurį pradėjo ponas Sutkus, kai buvau kviečiamas į Seimą“, – BNS trečiadienį sakė R. Masiulis.

„Ponas Sutkus griežė pirmu kaltinimų smuiku ir vėliau tuos kaltinimus perėmė visi kiti – ir politikai tą patį perėmė, tai realiai Sutkaus žodžiais viskas ir buvo dėliojama“, – pridūrė jis.

Pasak buvusio susisiekimo ministro, pastangos jį menkinti buvo akivaizdžios.

„Jos akivaizdžiai matėsi, buvo tiesiogiai ir spaudoje labai daug neigiamų, menkinančių mano autoritetą pranešimų, taip pat jo komentarai, tada jis dalyvaudavo ir Seimo, bent jau Ekonomikos komiteto posėdžiuose ir ne viename posėdyje. Žinau, kad jis buvo kviečiamas ir pas partijas ir tą patį sakė – visi tie kaltinimai, kad kažkas keliuose negerai, tai buvo pradėti Sutkaus“, – pasakojo buvęs susisiekimo ministras.

STT teigimu, įtariama, kad V. Sutkus, siekdamas sumenkinti R. Masiulio autoritetą, dalykinę ir politinę reputaciją, siekė, kad R. Masiulis būtų pašalintas iš susisiekimo ministro pareigų.

„Akivaizdu, kad tiek aš, tiek Kelių direkcijos vadovas Vitalijus Andrejevas buvome neparankūs dėl principingos pozicijos ir buvo siekiama visais įmanomais būdais mumis atsikratyti“, – teigė R. Masiulis.

„Aš netekau ministro posto, o V. Andrejevas irgi greičiausiai greit neteks“, – teigė jis.

Jis taip pat pridūrė, kad yra pasiruošęs bendrauti su teisėsauga, jeigu to prireiks, kol kas jis apklaustas nebuvo.

„Nebuvau apklaustas, bet jeigu tarnybos norės sužinoti mano poziciją, ką aš mačiau, be abejo, aš tikrai liudysiu ir viską pasakysiu“, – sakė buvęs susisiekimo ministras.

R. Masiulio teigimu, jam šis ikiteisminis tyrimas yra „malonus siurprizas“, nes „atveria akis“.

„Sakyčiau, kad labai malonus siurprizas, nes atveria akis, kas buvo. Nors tą įtarimą, tiesą sakant, aš turėjau, kad čia kažkas orkestruoja šią situaciją – tą nuolatinį puolimą ant manęs, bet, aišku, įrodymų aš neturėjau“, – kalbėjo buvęs politikas.

Jis teigė, apie V. Sutkaus spaudimą detaliai nekalbėjęs su premjeru, taip pat jis teigė nežinantis, ar premjeras apie situaciją žinojo.

„Detaliai nekalbėjome. Tas laikas, kai mane pradėjo pulti, tai aš jau buvau likęs pats vienas sau“, – teigė R. Masiulis.

Jis taip pat pridūrė nemanantis, kad V. Sutkaus spaudimas neturėjo turėti įtakos prezidentui Gitanui Nausėdai neskirti jo ministru.

„Prezidentas buvo vienintelis aukštas politikas, kuris mane įkalbinėjo likti ministru, prezidentas norėjo, kad likčiau ministru“, – sakė buvęs susisiekimo ministras.

Vakar STT pareigūnai pareiškė įtarimus šešiems asmenims: be V. Sutkaus ir M. Zalatoriaus, jie pareikšti dviejų privačių kelių tiesimo bendrovių generaliniams direktoriams, privačios konsultacijų ir mokymų įmonės vadovui bei privačios informacinių technologijų bendrovės vadovui.

Ikiteisminį tyrimą kontroliuoja ir jam vadovauja Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorai.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 06 03 16:22
Spausdinti