Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


OLEKSIYAS HONCHARUKAS
Ukrainos ministras pirmininkas sako įteikęs atsistatydinimo laišką prezidentui V. Zelenskiui
IQ
BNS
Scanpix
Ukrainos ministras pirmininkas Oleksiyas Honcharukas.

Ukrainos ministras pirmininkas Oleksiyas Honcharukas pranešė pasiūlęs savo atsistatydinimą prezidentui Volodymyrui Zelenskiui. Tuo jis siekia užkirsti kelią spekuliacijoms dėl jo ministrų kabineto pareikštos nepagarbos valstybės vadovui, pranešė naujienų portalas „KyivPost“.

Apie savo sprendimą palikti užimamas pareigas premjeras O. Honcharukas penktadienį ryte paskelbė socialiniame tinkle „Facebook“.

„Aš ėjau pareigas, norėdamas įgyvendinti prezidento programą. Aš jį laikau skaidrumo ir padorumo pavyzdžiu, – rašė Ukrainos ministras pirmininkas. – Tačiau norėdamas pašalinti abejones dėl mūsų pagarbos prezidentui ir pasitikėjimo juo, aš prezidentui įteikiau atsistatydinimo prašymą. Jį jis galės perduoti parlamentui.“

Įraše jis išvardijo savo komandos pasiekimus per keturis darbo mėnesius ir pabrėžė, kad pagrindinis iššūkis jai buvo galutinai įveikti korupciją valstybiniame sektoriuje.

„Deja, per kelis mėnesius gan sunku sunaikinti nusikalstamas schemas, kurtas dešimtmečius. Svarbiausia, kad mes neturime teisės sustoti ir nesustosime! Kad ir kaip to norėtų mūsų oponentai, pripratę gyventi šešėlyje“, – rašė O. Hončarukas.

Būtent su tokiais esamos valdžios veiksmais premjeras sieja rezonansinių „nutekinimų“, kuriais siekiama diskredituoti šalies vadovybę, atsiradimą socialiniuose tinkluose.

Kaip praneša naujienų portalas УНИАН, sausio 15 d. socialiniuose tinkluose pasklido garso įrašas, kuriame užfiksuotas pokalbis tarp ministro pirmininko O. Honcharuko, finansų ministrės Oksanos Markarovos, Nacionalinio banko vadovo pavaduotojos Jekaterinos Rozhkovos ir kitų valstybės pareigūnų dėl ekonominės politikos rengimą ir grivinos kurso kilimo priežastis bei pasekmes.

Žmogus, kalbantis balsu, panašiu į O. Hončaruko, mini „primityvų“ prezidento įsivaizdavimą apie ekonomiką, o save vadina „profanu ekonomikos srityje“.

Teigiama, kad įrašas buvo padarytas gruodžio 16 dieną ir kad tame pasitarime be O. Hončaruko dalyvavo Nacionalinio banko vadovo pavaduotoja Kateryna Rožkova, finansų ministrė Oksana Markarova, prezidento kanceliarijos vadovo pavaduotoja Julija Kovaliv ir kiti pareigūnai.

Vėliau J. Kovaliv paneigė dalyvavusi pasitarime. Vyriausybės spaudos tarnyba paskelbė neturinti informacijos apie šio garso įrašo autentiškumą. Pats O. Hončarukas pareiškė, jog prieš prezidento ir vyriausybės komandą „dirba daug žmonių, kurie norėtų, kad mums niekas nepavyktų“.

Prezidentūros spaudos tarnyba pranešė, kad V. Zelenskis gavo premjero atsistatydinimo pareiškimą ir jį išstudijuos.

„Ukrainos prezidentas gavo premjero Oleksijaus Hončaruko pateiktą atsistatydinimo prašymą. Valstybės vadovas išstudijuos šį pareiškimą. Apie rezultatus Ukrainos prezidento kanceliarija praneš atskirai“, – sakoma pranešime feisbuke.

2019 metų spalio 4 dieną Aukščiausioji Rada pritarė ministrų kabineto veiklos programai, pagal kurią O. Hončaruko ir vyriausybės atsistatydinimas dėl nepasitikėjimo negalimas vienus metus.

Tačiau pagal konstituciją premjeras ir kiti vyriausybės nariai turi teisę paduoti prezidentui atsistatydinimo pareiškimus. Prezidentas turi teisę juos patenkinti arba jų nepatenkinti.

Atsistatydinus premjerui turi atsistatydinti visas ministrų kabinetas.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 01 17 10:05
Spausdinti