Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


PROTESTAI CHABAROVSKE
Toli nuo Kremliaus
IQ

Liepos 10 d. viename didžiausių Rusijos Tolimųjų Rytų miestų Chabarovske įsiplieskė tūkstantiniai protestai dėl Maskvos apkaltinto gubernatoriaus Sergejaus Furgalio sulaikymo – teigiama, kad jis prieš 15 metų yra užsakęs kelių verslininkų nužudymą. 

Tačiau vietos gyventojai tvirtina, kad šis suėmimas tėra Rusijos prezidento Vladimiro Putino pretekstas atsikratyti jam lojalumo nedemonstruojančio politiko, kurio abejotina reputacija buvo žinoma jau seniai.

Į atsilaisvinusį postą buvo paskirtas Michailas Degtiariovas, kaip ir suimtas gubernatorius, priklausantis V. Putino režimui lojaliai Liberalų demokratų partijai. Tačiau politikas vietos gyventojų laikomas Kremliaus statytiniu. Situacijos negelbsti ir tai, kad pats M. Degtiariovas vengia susidurti su nepatenkintais vietiniais.

Nors patys protestai šalies regionuose nėra labai unikalūs, daugelį stebina iki šiol rami Kremliaus reakcija. Spėjama, kad šiuo metu visoje šalyje siaučianti koronaviruso pandemija gali tapti priedanga susidoroti su nerimstančiais Chabarovsko gyventojais. Liepos 26 d. vietos institucijos jau paskelbė apie regione išaugusį sergančių gyventojų skaičių ir dėl to iš Maskvos buvo atsiųsta reikiamų medicininių priemonių bei ekspertų.

Daugelis politinių aktyvistų mano, kad chaotiška protestų prigimtis, neturint konkrečių reikalavimų ir visą procesą koordinuojančių lyderių, galiausiai lems, jog Chabarovske vykstantys neramumai iki vasaros pabaigos išsikvėps be Kremliaus įsikišimo.

2020 08 09 08:16
Spausdinti