Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


PANDEMIJOS VALDYMAS
Sveikatos apsaugos ministras tvirtina, kad teisėsaugos, parlamentarų ir žurnalistų užklausos trikdo darbą
BNS
Fotobankas
Aurelijus Veryga.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pirmadienį pareiškė, kad dalies teisėsaugos, žiniasklaidos ir Seimo narių užklausų srautas trukdo ministerijos darbuotojų tiesioginį darbą, stengiantis suvaldyti koronaviruso pandemiją.

Ministras spaudos konferencijoje teigė, kad spaudimas ir reikalavimai pateikti įvairias detales demotyvuoja darbuotojus, jie gali imti vengti skubių sprendimų, bijodami pažeisti procedūras. „Su tokiu sarkastišku padėkojimu noriu vis tik apeliuoti į sveiką protą ir paprašyti tikros pagalbos, o ne tokios pagalbos, kuri iš esmės trukdo valstybės tarnautojams dirbti pagrindinį darbą“, – sakė ministras.

Jis vardijo, jog ministerija sulaukia kritikos iš Viešųjų pirkimų tarnybos, taip pat turi po šešis kreipimusis iš Specialiųjų tyrimų ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos, 73 Seimo narių paklausimus „visais įmanomais klausimais, susijusiais su covidu“, teismų ir prokuratūros užklausas dėl 46 operacijų vadovo sprendimų.

„Aš tiesiog norėčiau visus informuoti, kad užklausimai dažniausiai atkeliauja tokie, kuriuose yra po lapą ar du labai detalių klausimų: nurodykite įvairias sąlygas, surinkite informaciją, ir panašiai, tai tiems, kurie tikisi gero situacijos valdymo, tik noriu informuoti, kad visas šitas užklausas ir paklausas pildo žmonės, kurie šiandien turi koordinuoti laboratorijas, turi rengti tvarkas dėl gydymo įstaigų tinkamos veiklos, tai yra, tie patys valstybės tarnautojai, teisininkai, kurie rengia operacijų vadovo sprendimus“, – sakė A. Veryga.

Jis taip pat užsiminė, jog patiriamas spaudimas prisidėjo prie kai kurių darbuotojų sveikatos pablogėjimo. „Pavasarį, kai buvo tikrai sudėtinga, priminsiu, kad toks padidėjęs dėmesys tikrai nepridėjo sveikatos vienam vadovui, kurio jau šiandien nebeturime. Dėl tokių „tyrimų“ netekome kritinio žmogaus, kuris išėjo iš ministerijos, kuris šiandien būtų labai reikalingas įstaigų veiklai koordinuoti, vienas iš mano komandos narių“, – kalbėjo ministras.

Jo atstovė Lina Bušinskaitė BNS patvirtino, jog ministras kalbėjo apie šių metų liepą po ligos mirusį Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos vadovą Vytautą Zimnicką bei rugpjūčio pradžioje iš pareigų po pareikštų teisėsaugos įtarimų pasitraukusią viceministrę Liną Jaruševičienę.

Ministras teigė, jog prie sudėtingų darbo sąlygų prisideda ir kai kurių žiniasklaidos priemonių vykdomi tyrimai. „Aš nesuprantu, ką jūs norite pasiekti šitais tyrimais, bet galiu jums garantuoti, kad labai daug ministerijos darbuotojų ir kitų valstybės tarnautojų šitie tyrimai demotyvavo ir žmonės dabar bijo priimti sprendimus ir stengiasi maksimalias procedūras taikyti. Kas iš to gausis, aš manau, pamatysime, bet tai tikrai nepadės valdyti šitos situacijos“, – sakė A. Veryga.

Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba tiria 6 mln. eurų vertės greitųjų koronaviruso testų pirkimą. L. Jaruševičienei pareikšti įtarimai galimu piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi, įgaliojimų viršijimu, kai dėl to valstybė galėjo patirti didelę žalą, jai skirtas rašytinis pasižadėjimas neišvykti. Iš viso šiame ikiteisminiame tyrime įtarimai pareikšti jau šešiems asmenims, tarp įtariamųjų – ir testus tiekusios įmonės „Profarma“ atstovai.

Tyrimo duomenimis, sudarydama 6 mln. eurų vertės sutartį dėl greitųjų COVID-19 viruso nustatymo testų pirkimo, įmonė galimai klastojo dokumentus ir pirkėjui pateikė melagingus duomenis apie greitųjų testų gamintoją.

Pirkimus vykdė Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija, kuriai tuo metu vadovavo V. Zimnickas. Specialiųjų tyrimų tarnyba vykdo ir dar vieną tyrimą dėl daugiau nei 5 mln. eurų vertės reagentų COVID-19 tyrimams – reagentus taip pat pirko minėta laboratorija.

2020 11 16 14:31
Spausdinti