Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


RINKIMAI 2020
Socialdemokratai teigia siūlantys geriausiai subalansuotą programą
BNS
Fotobankas
Gintautas Paluckas.

Pirmuosiuose Seimo rinkimuose po partijos skilimo 2017-aisiais dalyvaujantys socialdemokratai sako rinkėjams siūlantys geriausiai subalansuotą programą iš visų partijų. Kaip vieną pagrindinių prioritetų jie įvardija proveržį kultūros srityje.

Partijos atstovai tvirtina rinkimų programą rengę daugiau nei metus. Joje tarp pagrindinių siūlymų taip pat brėžiami tikslai užtikrinti sklandžią jungtį tarp kultūros ir švietimo, sumažinti vartojimo mokesčius ir daugiau dėmesio skirti sveikatingumui skatinti.

BNS pristato visų rinkimų dalyvių programines nuostatas, paskelbtas visuomenei naujienų agentūros BNS ir Vyriausiosios rinkimų komisijos surengtame spaudos konferencijų cikle.

Pagrindinė socialdemokratų partijos žinia. „Aš tikrai nuoširdžiai manau, kad šita programa yra geriausiai subalansuota iš visų partijų. Mes vieninteliai šnekame ne tik apie tai, kaip pinigus leisime, bet ir drąsiai ir atvirai kalbame, kaip valstybė pinigus surinks mokesčių pavidalu. Tai yra unikalu pastaruoju metu, nes kalbėti apie mokesčius yra labai nepopuliaru ir daugelis partijų apsiriboja išlaidų skiltimi“, – sakė partijos pirmininkas Gintautas Paluckas.

Šalies kultūra. G. Palucko teigimu, Lietuvoje yra nuvertinamas kultūros poveikis, šalis šioje srityje atsilieka nuo kitų Baltijos valstybių. Anot jo, kultūrai skiriamą bendrojo vidaus produkto (BVP) dalį per artimiausius ketverius metus reikėtų didinti iki 2 proc., kai dabar skiriama tik apie 1 proc.

Švietimo susitarimas. Partijos atstovai sako, kad, jei po rinkimų pavyktų suformuoti centro-kairės koaliciją, vienas pagrindinių reikalavimų būtų Nacionalinis švietimo susitarimas, kuriame būtų numatyta sąlyga švietimo reikmėms skirti 6 proc. BVP. Be to, anot G. Palucko, reikia užtikrinti sklandžią jungtį tarp kultūros ir švietimo, ugdyti kūrybiškumą. „Švietimo sistema turi užtikrinti kūrybiškumo sklaidą“, – pabrėžė G. Paluckas.

Mokesčiai. Socdemai siūlo taikyti lengvatinį 9 proc. PVM tarifą pagrindinėms maisto prekėms. Anot G. Palucko, paraleliai reikėtų didinti ekonomikos nestabdančius mokesčius, pavyzdžiui, nuosavybės mokestį. Jo teigimu, siūloma didinti juridinių asmenų pelno mokestį, paliekant lengvatas reinvestuojamam pelnui bei pelno dalinimuisi su darbuotojais. „Tai būtų sąžiningas verslo indėlis į mūsų gerovės valstybės pagrindus“, – sakė G. Paluckas.

Verslo agentūrų konsolidacija. Lietuvoje veikiančios verslo agentūros turi būti konsoliduotos į dvi – investicijų ir inovacijų agentūras, nes smulkios ir vidutinės įmonės dažnai susiduria su pertekline biurokratija, teigia socdemai.

Dėmesys sveikatai. Anot partijos atstovų, reikia keisti sveikatos priežiūros sampratą ir ją suprasti ne vien kaip jos taisymą priežiūros įstaigose, o pačios sveikatos tausojimą. „Tai reiškia, kad žmonių sveikata turi tapti horizontaliuoju tikslu“, – pabrėžė partijos lyderis.

Šešėlinis ministrų kabinetas ir siūlomas premjeras. Socdemų kandidatas į premjerus – G. Paluckas.

Rinkimų šūkis. „Gerbti, girdėti ir ginti kiekvieną“.

Tikisi gauti mandatų. Socialdemokratai rinkimuose tikisi laimėti daugiau mandatų nei 2016 metais. Tuomet parlamento rinkimuose partija gavo 17 mandatų.

G. Paluckui 2017 metais tapus partijos pirmininku, buvo nuspręsta, kad socialdemokratai trauksis iš koalicijos su valdančiaisiais „valstiečiais“. Sprendimu nepatenkinti partijos nariai, daugiausia – ilgamečiai ir įtakingi socdemai, įkūrė atskirą frakciją Seime ir pasiliko koalicijoje, o vėliau įkūrė ir savo partiją – Lietuvos socialdemokratų darbo partiją (LSDDP).

Atsinaujinę socdemai jau spėjo sudalyvauti 2019 metų savivaldos ir Europos Parlamento rinkimuose. Savivaldos rinkimuose partija užsitikrino daugiausiai – 15 – merų postų, nors ir prarado beveik 100 atstovų tarybose.

Socialdemokratų partija, „Vilmorus“ apklausos duomenimis, liepą buvo trečia populiariausia šalyje  – už ją ketino balsuoti 7,1 proc. apklaustųjų.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 09 10 10:13
Spausdinti