Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


BIUDŽETAS
Seimo valdybą papiktino Finansų ministerijos siūlomas kitų metų parlamento biudžetas
BNS
Unsplash

Seimo valdybos narius papiktino Finansų ministerijos siūlomas kitų metų parlamento biudžetas, jie nutarė projektą grąžinti su prierašu, kad priimti įstatymai turi būti vykdomi.

„Pasakėme, kad visi mūsų pateikti siūlymai dėl biudžeto yra grįsti įstatymais. Jeigu įstatymai numato darbuotojams koeficientus, jie turi „dengti“ kitu įstatymu tvirtinamo biudžeto. Mes neprašome kažko, mes sakome, kad tik įgyvendiname įstatymus“, – trečiadienį po Seimo valdybos posėdžio žurnalistams sakė parlamento pirmininkas Viktoras Pranckietis.

Birželį Seimo valdyba pateikė Finansų ministerijai savo lėšų poreikį kitiems metams – beveik 36 mln. eurų, tai yra beveik tiek, kiek gavo šiemet.

„Iš Finansų ministerijos gavome maksimalius limitus, kurie yra 3,8 mln. eurų mažesni, nei valdybos patvirtinta birželio mėnesį“, – trečiadienį valdybos narius informavo laikinasis Seimo kancleris Marius Žiūkas.

Pasak jo, Finansų ministerija siūlo skirti mažiau lėšų darbo užmokesčiui ir nenumatyti finansavimo dviem investiciniams projektams – Teisės aktų registrui modernizuoti ir Sausio 13-osios memorialo remontui.

„Ar finansų ministrui negalioja Lietuvoje priimti įstatymai?“ – ministerijos siūlymu skirti mažiau lėšų darbo užmokesčiui stebėjosi parlamento vicepirmininkė konservatorė Irena Degutienė.

„(...) gal reikia parlamentinės kontrolės biudžetui formuoti, kiek lėšų savo komandiruotėms skiria Finansų ministerija, kitų ministerijų komandiruotėms, ir gal tada atrasime pinigų Seimui, kur tikrai svarbiausi dalykai, ir svarbiausia, kad reikia vykdyti įstatymus?“ – klausė ji.

Pirmoji Seimo pirmininko pavaduotoja valstietė Rima Baškienė tvirtino, kad požiūris dėl Sausio 13-osios memorialo remonto yra nesuprantamas.

Seimo kanceliarija prašo kitų metų biudžete numatyti 109 tūkst. eurų šalia parlamento rūmų esančiam Sausio 13-osios memorialo remontui.

„Yra projektinis pasiūlymas, ir neremontuoti, kada ateina Sausio 13-osios trisdešimtmetis, ir tokį apibyrėjusį rodyti žmonėms ir kalbėti apie tai, kad neturime lėšų tokiems dalykams... Mes priėmėme politinį sprendimą, kad ne aritmetika turi lemti“, – teigė V. Pranckietis.

Jo teigimu, būtina pakeisti memorialo stiklus, nes jie pradeda aižėti ir gali sužeisti lankytojus. 

Sausio 13-osios memorialą sudaro 1990 metais parlamento rūmus nuo sovietų kariuomenės puolimo saugojusių barikadų blokai, uždengti stiklu. 

2019 metais Seimo kanceliarijos biudžetas sudarė 31,8 mln. eurų, 2020 metais – 35,994 mln. eurų. Šiemet daugiau pinigų skirta iš dalies dėl to, kad tai rinkimų metai ir reikės lėšų išeitinėms parlamentarų bei jų padėjėjų išmokoms.

Kitų metų valstybės biudžeto projektą Seimui ketinama pateikti spalio 20 dieną.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 09 02 11:54
Spausdinti