Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


KONSTITUCINIS TEISMAS
Seimas atmetė visus tris kandidatus į Konstitucinį Teismą
BNS
Fotobankas

Seimas antradienį atmetė visus tris kandidatus į Konstitucinio Teismo (KT) teisėjus, taip pat ir Lietuvos Aukščiausio Teismo (LAT) pirmininke pasiūlytos laikinosios vadovės kandidatūrą.

Per slaptą balsavimą buvo nepritarta buvusios KT kanclerės Ingridos Danėlienės, advokatės Giedrės Lastauskienės bei LAT teisėjo Algio Norkūno skyrimui Konstitucinio Teismo teisėjais. Taip pat atmesta ir prezidento Gitano Nausėdos į LAT pirmininkes pasiūlyta šiam teismui laikinai vadovaujančios Civilinių bylų skyriaus pirmininkės Sigitos Rudėnaitės kandidatūra. 

Už Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio pateiktą I. Danėlienės kandidatūrą balsavo 41 Seimo narys, prieš buvo 59 ir susilaikė 20 parlamentarų.

Už prezidento G. Nausėdos pasiūlytą G. Laustauskienės kandidatūrą balsavo 49 Seimo nariai, 50 buvo prieš ir susilaikė 16 parlamentarų.

Už laikinosios LAT vadovės S. Rudėnaitės į Konstitucinio Teismo teisėjus pasiūlytą LAT teisėjo A. Norkūno skyrimą balsavo 24 Seimo nariai, prieš buvo 52 ir susilaikė 47 parlamentarai.

Už S. Rudėnaitės skyrimą LAT pirmininke balsavo 52 Seimo nariai, 46 buvo prieš ir 23 susilaikė.

Valdantieji balsavimo išvakarėse abejojo, ar bus pritarta visų kandidatūrų paskyrimui. Tai, kad nėra bendros nuomonės dėl kandidatų, yra patvirtinę ir opozicijos atstovai.

Konstitucinio Teismo pirmininko Dainiaus Žalimo bei teisėjų Gedimino Mesonio ir Vyto Miliaus kadencija baigėsi kovo 19 dieną. Konstitucija numato, kad Konstitucinis Teismas kas treji metai atnaujinamas vienu trečdaliu. 

LAT nuolatinio pirmininko neturi nuo liepos, kai iš šių pareigų atleistas Rimvydas Norkus. Jis išvyko dirbti į Europos Sąjungos teisingumo teismą Liuksemburge.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 04 21 15:11
Spausdinti