Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


VYRIAUSYBĖ
S. Skvernelis apie I. Šimonytės kabinetą: su tokia komanda neplaukčiau vandenynu
BNS
Fotobankas
Saulius Skvernelis.

Kadenciją baigiantis premjeras Saulius Skvernelis sako, kad kandidatės tapti jo įpėdine Ingridos Šimonytės pasiūlytame Ministrų kabinete yra ir vertų postų asmenybių, ir „keistų kandidatūrų“.

„Iš tų pirmųjų pavardžių, kas paskelbta, tikrai manau, kad mano kolegė, gerbiama Ingrida, yra drąsi, labai drąsi. Labai, labai, labai drąsi kolegė. Ji yra patyręs kapitonas, bet su tokia komanda audringu vandenynu aš neplaukčiau net kaip keleivis. Detaliau reikėtų pakalbėti apie kiekvieną: tikrai yra žmonių, kurie verti šitų pozicijų, bet yra ir tokių keistų asmenybių arba kandidatūrų“, – spaudos konferencijoje trečiadienį sakė jis.

S. Skvernelio nuomone, tarp pasiūlytų ministrų yra politikos naujokų, kuriems gali būti sunku greitai perprasti viešąjį sektorių ir jo administravimą.

„Dar bendras bruožas matosi – yra nemažai žmonių, kurie neturi apskritai jokio supratimo apie viešąjį sektorių, valstybės tarnybą, viešąjį administravimą, valdymą. Tai jiems bus be galo sunku. Aš tokių ministrų keletą irgi turėjau. Praktika parodė, kad net ir žingeidūs žmonės, kurie galbūt norėtų išmokti, per porą metų nepavyko tų subtilybių, vingrybių arba tų gebėjimų įgyti“, – teigė kadenciją baigiantis ministras pirmininkas.

Jis sako, kad konkrečiau Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcija, kuriai jis atstovauja, siūlomus ministrus įvertins kai šie taps oficialiais kandidatais.

S. Skvernelis sako, kad I. Šimonytė, pasirinkdama kai kuriuos kandidatus, eina „panašiu keliu“, kaip jis pats 2016-aiaisi formuodamas ministrų kabinetą, kai rinkosi ne politikus, o profesionalus iš šalies, ir tai jiems kėlė keblumų.

„Manau, kad panašiu keliu einama kai kuriais atvejais. Galbūt pavyks tiems kandidatams, net ir tie, kurie įvardinti kaip profesionalai, bet ne politikai, rasti atramą Seime, ką mano kolegė Ingrida ne kartą minėjo ir matė, kad kai kurie ministrai neturi politinio palaikymo Seime arba neišmano politinių koridorių. Galima tą taikyti kai kuriems kandidatams“, – tvirtino S. Skvernelis.

Vis dėlto jis sveikino I. Šimonytės pasirinkimą į pusę ministerijų teikti moterų kandidatūras.

„Aš net neabejoju, kad tas balansas yra gerai, toks nusiteikimas premjerės buvo. Galbūt netgi ji ir specialiai ieškojo, kad būtų ta lyčių lygybė išlaikyta. Tai tik sveikint galiu tokį sprendimą“, – kalbėjo laikinasis Vyriausybės vadovas.

I. Šimonytė trečiadienį įvardijo visus kandidatus į ministrus, išskyrus žemės ūkio. Tarp jų – aštuoni Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD), trys Laisvės partijos ir du Liberalų sąjūdžio atstovai. 

TS-LKD kandidatūros: sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys, Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis, krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas, vidaus reikalų – Agnė Bilotaitė, energetikos – Dainius Kreivys, socialinės apsaugos ir darbo ministrė – Monika Navickienė, finansų – Gintarė Skaistė, švietimo – Jurgita Šiugždinienė.

Žemės ūkio ministro kandidatūra kol kas nepaskelbta.

Nuo Laisvės partijos, susisiekimo ministru siūlomas Kasparas Adomaitis, ekonomikos ir inovacijų – Aušrinė Armonaitė, teisingumo – Evelina Dobrovolska.

Liberalų sąjūdžio atstovai Vyriausybėje būtų aplinkos ministras Simonas Gentvilas ir kultūros ministras Simonas Kairys.

Pagal Konstituciją, prezidentas Seimo pritarimu skiria ministrą pirmininką, paveda jam sudaryti Vyriausybę ir tvirtina jos sudėtį.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 11 18 15:14
Spausdinti