Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


DISKUSIJA
Pirmasis 2021-ųjų biudžeto svarstymas: valdantieji vardija trūkumus
BNS
Fotobankas
Seimas.

Seimas antradienį anksčiau numatyto laiko pradėjęs diskusijas dėl 2021 metų valstybės biudžeto, projektą, kuri parengė kadenciją baigianti „valstiečio“ Sauliaus Skvernelio Vyriausybė, per valandą apsvarstė ir atidavė jį vertinti Ingridos Šimonytės Ministrų kabinetui.   

Diskusijose dalyvavę keli valdantieji kritikavo buvusios daugumos parengtą svarbiausią kitų metų šalies pajamų ir išlaidų planą. Pareiškę norą pasisakyti du dabar opozicijai priklausantys  parlamentarai siūlė nestabdyti suplanuotų investicijų, kurios atgaivintų koronaviruso alinamą  šalies ūkį. 

Kandidatė į finansų ministres, parlamentiniame Socialinių reikalų ir darbo komitete dirbanti Gintarė Skaistė teigė, kad kitų metų išlaidose nėra prezidento iniciatyvos dėl papildomo pensijų indeksavimo – tam trūksta 67 mln. eurų, o  išankstinių pensijų perskaičiavimui nenumatyta 9 mln. eurų. 

Pasak jos, nenumatyta lėšų nuo naujų metų kompensuoti koronaviruso krizės padarinius verslui ir darbuotojams, pavyzdžiui, prastovas. 

G. Skaistės skaičiavimais, jeigu krizės padariniams kompensuoti kitais metais bus panaudota bent pusė iš 670 mln. eurų, kuriuos planuojama išleisti 2020 metais, biudžeto deficitas augs 0,7 procentinio punkto.

Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas konservatorius Mykolas Majauskas, kalbėdamas apie DNR planą, siūlė nesiveržti diržų ir nepakenkti ekonomikai. 

„Nereikia skubėti užtraukti stabdžio“, –  tvirtino M. Majauskas. Tačiau jis pripažino, kad dalis DNR projektų kelia abejonių: „Nebuvo kaštų ir naudos analizės, buvo planas išleisti kuo greičiau ir daugiau“. 

Mišriai Seimo narių grupei priklausantis Kęstutis Glaveckas siūlė iš karto numatyti biudžeto peržiūrą kovą-gegužę. Jis taip pat siūlė galvoti apie valdymo išlaidų mažinimą. Parlamentaras pabrėžė, kad vienas iš taupymo šaltinių – Energetikos ministerijos naikinimas. „Valstietis“ Valius Ąžuolas siūlė savivaldybėms leisti skolintis lanksčiau – suformuoti joms 100 mln. eurų fondą.   

Paprastai per pirmą svarstymą Seime savo pozicijas išsako frakcijų ir komitetų atstovai, atskiri parlamentarai, o Biudžeto ir finansų komiteto vadovas informuoja, kiek ir kam lėšų siūloma Vyriausybei rasti papildomai. 

Po pirmojo svarstymo nebalsuojama – projektas grąžinamas Vyriausybei tobulinti. Tai įprasta procedūra. Antrasis svarstymas numatytas gruodžio 17-ąją, o tada po kelių dienų vyks biudžeto priėmimas.   

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 11 24 13:52
Spausdinti