Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


Partijos tarybos sprendimu socialdemokratai traukiasi iš koalicijos
BNS
(BNS nuotr.).

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) taryba šeštadienį nusprendė trauktis iš valdančiosios koalicijos su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS).

Už tokį žingsnį balsavo 140 partijos tarybos nariai, o prieš buvo 46. Balsavime dalyvavo 187 iš 235 tarybos narių. Socialdemokratų partija pastaruosius keletą mėnesių vykdė savo skyrių apklausą. 44 iš 60-ies jos skyrių siūlė trauktis iš valdančiosios koalicijos su „valstiečiais“. Persiderėti dėl koalicijos sutarties siūlė aštuoni skyriai, septyni buvo už darbą koalicijoje, vienas nepareiškė nuomonės. Daugelis socialdemokratų tarybos narių yra skyrių atstovai. Pasak pasitraukti iš koalicijos raginusio partijos pirmininkas Gintauto Palucko, šeštadienio balsavimas rodo, kad „socialdemokratai yra stiprūs ir vieningi“. „Tai turėtų įtikinti ir tuos, kurie abejoja ar turi kokių nors minčių, jog socialdemokratai elgiasi neteisingai, ir bet kokios abejonės apie skilimą, aš manau, tuo yra išsklaidytos“, – žurnalistams sakė politikas. Anot G.Palucko, partija yra pasirengusi remti „valstiečių“ vadovaujamą Vyriausybę tais klausimais, kurie „neabejotinai yra kairios politinės darbotvarkės aktualijos“. „Aš manau, kad mes sudarysime labai stiprią konkurenciją iki šiol opozicijoje karaliavusiems konservatoriams ir tikrai nuo to mažumos Vyriausybės veikla bus tik geresnė“, – teigė G.Paluckas. Keliasdešimt socialdemokratų siekė, kad balsavimas dėl pasitraukimo iš koalicijos būtų slaptas, tačiau tam nepritarė trečdalis tarybos posėdžio delegatų. Partijos duomenimis, skyriuose, kurie nepritarė pasitraukimui iš valdančiosios daugumos, metų pradžioje buvo per 2,4 tūkst. narių, norą persiderėti dėl koalicijos sutarties pareiškusiuose skyriuose – 2,1 tūkst. narių. Šiuo metu LSDP iš viso priklauso 19,7 tūkst. narių.

Ministrų klausimas

Koalicijos sutartį su LVŽS socialdemokratai sudarė po pernai rinkimų vykusių Seimo rinkimų. Jiems priklauso trys ministrų portfeliai, keturių parlamento komitetų pirmininkų postai. Ūkio ministras Mindaugas Sinkevičius kol kas yra vienas iš trijų socialdemokratų partijos į Vyriausybę deleguotų ministrų, tvirtai sakančių, kad partijai pasitraukus iš valdančiosios koalicijos, jis atsistatydintų. Socialdemokratų deleguoti teisingumo ministrė Milda Vainiutė ir užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius savo pozicijos šiuo klausimu dar nėra pareiškę. G.Paluckas pranešė užsienio reikalų ministro ateitį poste aptarsiantis artimiausiu metu. Jis mano, kad socialdemokratai turės pasitraukti iš vadovaujančių postų Seime ir Vyriausybėje, išskyrus teisingumo ministrę, nes ji partijai nepriklauso. „Mano įsitikinimu, traukimasis iš koalicijos apima ir politines pozicijas“, – sakė partijos lyderis. Jis tvirtino, kad socialdemokratai šiandien yra „stipresni nei bet kada“. Pasak politiko, partija rengiasi atnaujinti savo programą. „Šiandien mes pradedame plačią diskusiją partijos skyriuose apie partijos kairumo kryptį“, – teigė G.Paluckas. Premjeras Saulius Skvernelis anksčiau yra sakęs, kad socialdemokratų deleguoti ministrai galėtų likti Vyriausybėje. Seime socialdemokratai turi 17 atstovų. Dauguma jų balsavo prieš pasitraukimą iš koalicijos. Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama. 
2017 09 23 18:43
Spausdinti