Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


RINKIMAI 2020
Pagrindinis „valstiečių“ pažadas – tęsti vykdomą politiką
BNS
Fotobankas
Ramūnas Karbauskis, Aurelijus Veryga, Lukas Savickas.

Valdančioji Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) teigia, kad jos padėtis per šiuos Seimo rinkimus yra išskirtinė, nes už ją kalba nuveikti darbai, o pagrindinis pažadas rinkėjams – tęsti vykdomą politiką.

Pasak partijos lyderio Ramūno Karbauskio, „valstiečių“ politikos rezultatą turėjo pajusti praktiškai kiekvienas pilietis savo piniginėje – didėjo pensijos, darbo užmokestis, pašalpos, išmokos, pavyko sukaupti rezervą ir valstybės ižde, o tai padėjo ištikus koronaviruso sukeltai ekonominei krizei.

Savo nuopelnu LVŽS laiko ir suvaldytą COVID-19 plitimą. „Lietuva susitvarkė gerai, dabar tą bandoma išnaudoti politinėms spekuliacijoms“, – sako „valstiečių“ kandidatas į Seimo narius, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

BNS pristato visų rinkimų dalyvių programines nuostatas, paskelbtas visuomenei naujienų agentūros BNS ir Vyriausiosios rinkimų komisijos surengtame spaudos konferencijų cikle.

Pagrindinė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos žinia. „Už mus šneka mūsų darbai. (...) Ateiname į šiuos rinkimus situacijoje, kada Lietuvos ekonominės krizės, susijusios su koronavirusu, situacija yra bene geriausia Europos Sąjungoje, ekonomikos nuosmukis bus mažiausias arba jo išvis nebus“, – sako partijos lyderis Ramūnas Karbauskis.

Sveikatos apsauga. A. Verygos teigimu, COVID-19 atskleidė sistemines šios srities problemas, tai yra neefektyvų sveikatos įstaigų tinklą. „Turėjome unikalų šansą, jeigu nebūtume gavę tuometinės prezidentės veto, manau, kad COVID būtume pasitikę kitaip ir šiandien nebūtume šnekėję apie problemas dėl paslaugų atnaujinimo, dėl personalo trūkumo, nes tai būtų įstaigų vidaus reikalas susitvarkyti, jų tinklas būtų suformuotas“, – sakė jis.

Kitą Seimo kadenciją vienas „valstiečių“ darbų būtų pertvarkyti ligoninių tinklą, išplėsti infekcinių gydymo įstaigų tinklą, toliau dėmesį skirti visuomenės sveikatai, sukurti integruotas slaugos ir globos paslaugas, „kad žmogui nebereikėtų bėgioti, ieškoti, skaičiuoti mėnesių, blaškytis tarp socialinės ir sveikatos sistemos“, reformuoti greitosios medicinos pagalbos sistemą, „kad ta institucija taptų tokia pat stipri kaip policija, ugniagesiai, kad būtų gerai parengti žmonės, su garantijomis, su ankstyvesne pensija, kad dirbtų tie, kurie fiziškai stiprūs, pasiruošę, kad turėtume stiprų tinklą, gerą išdėstymą, kad pagalba pasiektų žmones laiku, nepaisant to, kur jie gyvena“.

Ekonomika. Pasak Vyriausybės vicekanclerio ir LVŽS kandidato Luko Savicko, partijos rinkimų programos pagrindą sudaro Vyriausybės parengti dokumentai: 2021 – 2030 metų nacionalinės pažangos planas, Lietuvos ateities DNR planas, Nacionalinės energetikos ir klimato srities veiksmų planas. „Gerinsime kryptingai sąlygas verslui ir sudarysime geresnes sąlygas augti. (...) Turėtume būti viena iš penkių konkurencingiausių valstybių“, – teigė jis.

Keliamas tikslas, kad gyvybės mokslai iki 2030 metų sukurtų 5 proc. bendrojo vidaus produkto, inžinerinė pramonė – per 7 proc., informacinės technologijos – daugiau kaip 9 proc. BVP.

Socialinė apsauga ir švietimas. LVŽS žada kovoti su skurdu. Anot jos, asmenų, patiriančių skurdo riziką, turėtų mažėti nuo 26 proc. iki 19 proc., absoliutus skurdo lygis kristi nuo 7,7 iki 4 proc., registruotų bedarbių ir dirbančių asmenų santykis susitraukti nuo 8,4 iki 5 procento. Planuojama gerinti visų pakopų švietimo kokybę ir sukurti bendrą mokymosi gyvenimą sistemą.

Regionai. Tarp „valstiečių“ pažadų – tvariai ir subalansuotai vystyti Lietuvos teritoriją, mažinti regioninę atskirtį. To ketinama siekti gryninant regionų specializacijas, pritraukiant ten investicijas, kuriančias darbo vietas regionuose, užtikrinant pakankamą paslaugų prieinamumą visiems Lietuvos gyventojams.

Energetika. Partija kelia tikslą iki 2030 metų pasiekti, kad šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisija Lietuvoje sumažėtų 9 proc., ketina mažiausiai pusantro karto sumažinti energijos vartojimo intensyvumą ir iki 45 proc. padidinti atsinaujinančios energetikos išteklių dalį visoje energetikoje.

Partijos rinkimų šūkis. „Tau. Šeimai. Lietuvai.“

Kandidatas į premjerus. Gali būti dabartinis Vyriausybės vadovas Saulius Skvernelis. „Bet įvyks rinkimai, jeigu mes sudarinėsime koaliciją, mes tikriausiai ne vieni tą klausimą spręsime, to klausime sprendime dalyvauja ir Lietuvos prezidentas, – bet kokiu atveju tikrai turėsime pakankamai kandidatų į visas pozicijas, jeigu turėsime teisę deleguoti“, – teigė LVŽS lyderis.

Tikisi gauti mandatų. „Jeigu turėsime mažai savo atstovų Seime, bus sunku tikėtis, kad koaliciją sudarytų jėgos, kurios atstovauja ne liberalioms vertybėms. Jeigu suformuos koaliciją tos partijos, kurios yra liberalios, Valstybinis bankas bus istorija, labai daug dalykų, kuriuos padarėme, bus sunaikinti“, – sakė R. Karbauskis.

2016 metais LVŽS per Seimo rinkimus užsitikrino 59 vietas parlamente bei formavo XVII Vyriausybę. Šiuo metu „valstiečių“ frakcijoje – 49 nariai.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 09 08 14:43
Spausdinti