Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


Nelaisvėje mirė Nobelio taikos premijos laureatas Liu Xiaobo
BNS
(AP nuotr.).

61-erių kinas Liu Xiaobo, 2010-aisiais gavęs Nobelio taikos prizą,  ketvirtadienį mirė nuo vėžio komplikacijų. Nuteistas vienuolikai metų už kurstymą veikti prieš valstybę, į laisvę jis turėjo išeiti 2020 -aisiais.

Šiam garsiam demokratijos gynėjui daugiau kaip prieš mėnesį buvo diagnozuotas vėlyvos stadijos kepenų vėžys ir iš kalėjimo jis buvo perkeltas į saugomą ligoninę Šenjange. Šenjango teisininkų biuro svetainėje paskelbtame pranešime sakoma, kad Liu Xiaobo mirė praėjus trims dienoms nuo perkėlimo į Kinijos medicinos universiteto 1-ąją ligoninę. Liu Xiaobo mirtis išvadavo Kinijos vyriausybę nuo aršaus kritiko, kuris dešimtmečius buvo jai tikra rakštis ir tapo Pekino susidorojimo su disidentais simboliu. Liu Xiaobo tapo antru nelaisvėje mirusiu Nobelio taikos premijos laureatu po Vokietijos žurnalisto ir pacifisto Carlo von Ossietzky, kuris mirė suimtas nacių ligoninėje 1938 metais. Tarptautinės žmogaus teisių gynėjų grupės, Vakarų šalių vyriausybės ir vietos aktyvistai ragino šalies valdžią išpildyti paskutinį Liu Xiaobo norą ir leisti jam išvykti gydytis į užsienį.
Liu Xiaobo tapo antru nelaisvėje mirusiu Nobelio taikos premijos laureatu po Vokietijos žurnalisto ir pacifisto Carlo von Ossietzky, kuris mirė suimtas nacių ligoninėje 1938 metais.
Vokietija pareiškė esanti pasiruošusi suteikti gydymą sunkiai sergančiam Nobelio taikos premijos laureatui ir paragino Kiniją parodyti "humaniškumo ženklą". Jungtinės Valstijos taip pat sakė norinčios jam padėti. Tačiau Kinijos pareigūnai tvirtino, kad Liu Xiaobo rūpinasi Kinijos gydytojai nuo gegužės, kai šiam kaliniui buvo diagnozuota liga ir jis buvo perkeltas į ligoninę. Atsakydama į raginimus leisti Liu Xiaobo išvykti iš šalies, Kinijos užsienio reikalų ministerija ne kartą pareiškė, kad kitos valstybės neturėtų kištis į jos vidaus reikalus. Liepos pradžioje Liu Xiaobo gydytojai Kinijoje sakė, jog jis yra per daug silpnas, kad galėtų vykti gydytis į užsienį. Šioms išvadoms nepritarė JAV ir Vokietijos ekspertai, kurie buvo pakviesti ligoninės įvertinti Liu Xiaobo būklę. Atvykę gydytojai pasiūlė perkelti jį gydytis į jų šalių ligonines. Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.
2017 07 13 20:51
Spausdinti