Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


RINKIMAI 2020
Nacionalinis susivienijimas: Lietuva šiandien yra fasadinės demokratijos valstybė
BNS
Fotobankas
Vytautas Radžvilas.

Filosofo Vytauto Radžvilo įkurtas ir į Seimo rinkimus vedamas Nacionalinis susivienijimas sako raginantis lietuvius „susigrąžinti valstybę“. Lietuvai, judėjimo manymu, reikia daugiau tiesioginės demokratijos, o tą galima pasiekti sumažinant referendumui reikalingų parašų kartelę, organizuojant tiesioginius seniūnų ir seniūnijų tarybų rinkimus.

„Fasadinės demokratijos šalimi“ Lietuvą pavadinęs Vytautas Radžvilas taip pat sako, kad valstybei būtina radikali rinkimų sistemos reforma.

Anot partijos atstovų, programoje taip pat siūloma stiprinti tradicinę šeimą, įtvirtinant jos sampratą kaip kylančią iš vyro ir moters santuokos, padidinti mokytojų atlyginimus ir užtikrinti kaimo gyvybingumą.

BNS pristato visų rinkimų dalyvių programines nuostatas, paskelbtas visuomenei naujienų agentūros BNS ir Vyriausiosios rinkimų komisijos surengtame spaudos konferencijų cikle.

Pagrindinė Nacionalinio susivienijimo žinia: „Mes tuo ir esame saviti, kad mes nesame politikos buhalteriai. Mūsų tikslas – pažadinti kolektyvinę visuomenės valią, kad vėl taptume politine tauta, gintume savo interesus“, – sakė judėjimo lyderis V. Radžvilas.

Daugiau tiesioginės demokratijos: Nacionalinis susivienijimas siūlo mažinti „kosminę“ referendumo parašų kartelę, įvesti tiesioginius seniūnų ir galbūt seniūnijų tarybų rinkimus, sumažinti Konstitucinio Teismo galias ir reformuoti rinkimų sistemą. „Dabartiniai rinkimai yra pasmerkti įtvirtinti sąstingį ir tų pačių žmonių monopolį“, – sakė V. Radžvilas.

Tradicinė šeima: Partija sako, kad patekusi į Seimą sieks stiprinti tradicinės šeimos sampratą ir ją įteisinti Konstitucijoje, kaip kylančią iš vyro ir moters santuokos bei tėvystės ir motinystės ryšio. Pasak vieno partijos sąrašo lyderių Vytauto Sinicos, stiprinant šeimą, taip pat reikia atšaukti vaiko teisių apsaugos, kuri yra „vaikų atiminėjimo“, reformą.

Švietimo klausimai: Nacionalinis susivienijimas sako, kad mokytojų alga turėtų siekti 150 proc. vidutinio darbo užmokesčio, valstybinėse mokymo įstaigose mokymas turėtų vykti tik valstybine kalba. „Švietimo įstaigose negali būti skleidžiama jokia translytiškumą ir alternatyvias šeimos sampratas kaip normą pristatanti propaganda“, – pridūrė V. Sinica.

Kaimo gyvybingumas: Iš ES gaunamas lėšas kaimo plėtrai Lietuva turėtų užtikrinti, kad ta parama pasiektų regionus, kaimą, smulkų ir vidutinį verslą, šeimos ūkius, sako Nacionalinio susivienijimo kandidatas, Žemės ūkio rūmų pirmininkas Arūnas Svitojus. „Tačiau tos lėšos dažniausiai nusėda 3 proc. industrinių žemės ūkio įmonių, kurios valdo didesnę pusę Lietuvos žemės, kišenėse“, – sakė A. Svitojus.

Šešėlinis ministrų kabinetas ir siūlomas premjeras: V. Radžvilas sako, kad Nacionalinis susivienijimas nesvarstė, kas galėtų tapti partijos kandidatu į premjerus, tačiau, jo nuomone, tai galėtų būti A. Svitojus. „Mano asmeninė nuomonė, kad vienas iš galimų premjerų sėdi šalia manęs“, – sakė A. Svitojaus kryptimi parodęs V. Radžvilas.

Rinkimų šūkis: „Pakelk galvą, lietuvi, atsiimk valstybę“.

Tikisi gauti mandatų: Anot V. Radžvilo, pagrindinis Nacionalinio susivienijimo tikslas yra peržengti 5 proc. barjerą ir patekti į Seimą. Tai, anot jo, naujai sukurtam politiniam judėjimui yra įmanoma. „Mūsų tikslas yra pradžiai bent jau patekti į Seimą, pradėti iš esmės kalbėti apie Lietuvos situaciją ir tada sulauksime tautos atgarsio“, – sakė partijos lyderis.

Dešiniosios pakraipos Nacionalinis susivienijimas įsteigtas kovo 7 dieną Vilniuje, jo pirmininku išrinktas filosofas V. Radžvilas.

Partijos kūrėjai pabrėžia tautiškumo svarbą ir krikščioniškosios civilizacijos vertybes, pasisako prieš Europos Sąjungos integracijos gilinimą.

Europos Parlamento rinkimuose pernai V. Radžvilo vardo visuomeninis komitetas surinko 3,17 proc. balsų.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 09 08 15:01
Spausdinti