Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


DĖSTYTOJŲ ATLYGINIMAI
Mokslininkams ir darbuotojams atlyginimai kyla, bet permainos bendruomenės netenkina
IQ
Fotobankas
Vilniaus universitetas.

Pagal Mokslo ir studijų įstatymo pataisą nuo rugsėjo 1 d. maždaug 10 proc. kyla mokslininkų ir dėstytojų atlyginimai. Lietuvos statistikos departamento duomenimis, 2020 m. pirmą ketvirtį aukštojo mokslo darbuotojų vidutinis atlyginimas buvo 1109 eurai, atskaičius mokesčius, biudžeto finansuojamų mokslinių tyrėjų – 1003 eurai.

Augimą siekiama pamažu užtikrinti nuo 2018 m. ir taip šias profesijas paversti patrauklesnėmis jaunimui. Nuo 2017 m. bendras vidutinis dėstytojų ir mokslo darbuotojų atlyginimas turėtų pakilti apie 40 proc.

Tačiau permainos mokslo ir akademinės bendruomenės netenkina, nes trūksta ne tik lėšų deramiems atlyginimams užtikrinti, bet ir finansavimo moksliniams tyrimams ir projektams. Šiuo metu Lietuvoje dėstytojų ir mokslininkų atlyginimai skaičiuojami pagal šalies vidurkį, nors kitose valstybėse jie apskaičiuojami nuo aukštąjį išsilavinimą turinčios darbo jėgos. Dėl to Lietuvoje darbo užmokestis gerokai žemesnis. Dabar dėstytojams ir mokslininkams po dešimties metų, praleidžiamų įgyjant atitinkamą kvalifikaciją, tenka dirbti dar apie dvidešimt, kol pasiekia profesoriaus atlyginimą, kuris yra 20 proc. didesnis nei šalies vidurkis.


2020 09 01 14:19
Spausdinti