Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


SANKCIJOS
Lietuvos prezidentas tikina, kad ES yra apsisprendusi dėl sankcijų Baltarusijai
BNS
Fotobankas
Gitanas Nausėda.

Europos Sąjunga (ES) praktiškai yra apsisprendusi įvesti tikslines sankcijas Baltarusijos valdžios atstovams, po Europos Vadovų Tarybos pranešė Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda.

„Praktiškai Europos Sąjunga yra apsisprendusi taikyti tikslines sankcijas tiems Baltarusijos pareigūnams, kurie tiesiogiai prisidėjo prie rinkimų rezultato klastojimo, prie represijų prieš taikius Baltarusijos žmones“, – per spaudos konferenciją trečiadienį sakė G. Nausėda. Jo teigimu, sankcijos šiems pareigūnams bus pritaikytos „jau artimiausioje ateityje“. Lietuvos prezidento teigimu, Europos Sąjungos lyderiai, vertindami situaciją Baltarusijoje, buvo vieningi.

„Reikia pripažinti ir tikrai su pasitenkinimu konstatuoti, kad šnekėjome vienu balsu, labai principingai vertinome tai, kas įvyko Baltarusijoje. Visi kolegos be išimties pripažino, kad rinkimai buvo suklastoti, nelaisvi ir jų rezultatas negali būti pripažįstamas kaip teisėtas“, – kalbėjo G. Nausėda.

Jis taip pat teigė, kad posėdyje „daug kartų skambėjo Lietuvos vardas“ ir šaliai buvo išreikštas dėkingumas už lyderystę šiuo klausimu. Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Lenkijos parlamentai bei šalių vadovai smerkia rinkimų klastojimą Baltarusijoje, smurtą prieš protestuotojus bei pabrėžia palaikantys sankcijas Minsko režimui, atsakingam už šiuos veiksmus.

Baltarusijos valdžiai paskelbus, kad Aliaksandras Lukašenka per prezidento rinkimus surinko 80 proc. balsų ir buvo perrinktas dar vienai kadencijai, šalyje kilo ir iki šiol tęsiasi tūkstantiniai protestai. Jie malšinami smurtu – sulaikyta apie 7 tūkst. žmonių, sulaikytieji praneša apie kankinimus sulaikymo įstaigose, žinomos ir patvirtintos trys mirtys.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 08 19 16:47
Spausdinti