Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


RINKIMAI 2020
„Lietuva – visų“ sieks, kad demokratija tarnautų visiems gyventojams
BNS
Fotobankas
Valdemaras Chomičius.

Buvusio krepšininko ir krepšinio trenerio, Alytaus miesto tarybos nario Tomo Pačėso partija „Lietuva – visų“ tikrąja „pandemija“ vadina emigraciją ir sako sieksianti, kad demokratija tarnautų visiems Lietuvos gyventojams.

Partija piktinosi, kad Lietuvos pilietybės per pastaruosius keliolika metų neteko šalį garsinantys žmonės, pavyzdžiui, krepšininkas Žydrūnas Ilgauskas.

Aštuonių dalių rinkimų programoje „Lietuva – visų“ pabrėžia, kad reikšminga dalis Lietuvos žmonių gyvena skurdo zonoje, todėl šalyje būtina mažinti socialinę atskirtį. Partija žada įvesti progresinius mokesčius, keisti mokyklų modelį bei kritikavo dabartinę regionų politiką.

BNS pristato visų rinkimų dalyvių programines nuostatas, paskelbtas visuomenei naujienų agentūros BNS ir Vyriausiosios rinkimų komisijos surengtame spaudos konferencijų cikle.

Pagrindinė „Lietuva – visų“ žinia. „Matome tikrąją pandemiją, kuri yra palietusi valstybę – emigracija. Per 12 metų šita šalis savo valdžiažmogių jėgomis atsisakė Prienų miestelio. Čia yra didžiausia grėsmė nacionaliniam saugumui“, – sakė T. Pačėsas.

Demokratinio gyvenimo taisyklės. Jei pateks į Seimą, partija žada peržiūrėti Lietuvos demokratinio gyvenimo taisykles. Anot sąrašo lyderio politologo Algio Krupavičiaus, reikia atsisakyti mišrios rinkimų sistemos, piliečiams suteikti teisę kadencijos metu paleisti Seimą referendumo keliu ir susiaurinti Seimo narių teisinę neliečiamybę, kad ji galiotų tik už veiklą parlamente.

Progresiniai mokesčiai. „Lietuva – visų“ sako, kad Lietuvai reikia įsivesti realius progresinius mokesčius. „Siūlome vokišką modelį, kuris, ekspertų ir ekonomistų vertinimais, išties yra logiškas ir patikrintas“, – sakė A. Krupavičius.

Mokyklos modelis. A. Krupavičius teigia, kad Lietuvai reikia keisti „elitistinį“ mokyklos modelį. Anot jo, jį reikia pakeisti lygybės principu grįstu modeliu, kuris yra Suomijoje. „Modelis veikia gerai, dviračio išradinėti nereikia“, – sakė partijos sąrašo lyderis.

Regionų politika. Partijos atstovai kritikavo dabartinės valdžios regionų politiką. A. Krupavičius tvirtino nematęs tokio „neraštingo“ dokumento kaip prieš keletą metų Vidaus reikalų ministerijos (VRM) parengta Regionų politikos strategija. „Ne tik Vilnius nusipelnė gyventi gerai, visa Lietuva turi gyventi gerai“, – tvirtino A. Krupavičius.

Sveikatos apsauga regionuose. Su „Lietuva – visų“ į Seimą kandidatuojantis biomedicinos mokslų daktaras Adas Darinskas sako, kad sistema, kai regionų pirminės sveikatos priežiūros įstaigų darbą reguliuoja Sveikatos apsaugos ministerija, yra neteisinga. Partijos teigimu, žmonės regionuose patys turėtų spręsti dėl to, kas yra aktualu ir kaip turėtų būti vykdoma pirminė sveikatos priežiūra.

COVID-19. A. Darinskas sako, kad COVID-19 valdymo suvaržymai Lietuvoje yra per griežti. Jis teigė, kad Lietuvoje karantinuotis 14-ai dienų reikia grįžtus iš nepagrįstai daug šalių. „Reikėtų švelninti tokias sąlygas, įvesti protingą valdymą ir problemos identifikavimą“, – sakė A. Darinskas.

Šešėlinis ministrų kabinetas ir siūlomas premjeras. Partija sako potencialų ministrą pirmininką įvardysianti po rinkimų.

Rinkimų šūkis. „Lietuva visų, žmogus – pirmiausia“.

Tikisi gauti mandatų: „Lietuva – visų“ neatskleidė, kiek Seimo rinkimuose tikisi laimėti mandatų, tačiau A. Krupavičius sakė, kad jei rinkimuose yra partija, kuri gali nustebinti, tai yra „Lietuva – visų“.

„Lietuva – visų“ Lietuvos politiniame žemėlapyje atsirado pavadinimą pakeitus tuometei Emigrantų partijai.

Naujasis politinis darinys išsiskiria gausiu buvusių krepšininkų kontingentu – be T. Pačėso, į rinkimus su partija taip pat eina Artūras Jomantas, Steponas Babrauskas ir Valdemaras Chomičius.

Teisingumo ministerijos kovo mėnesio duomenimis, „Lietuva – visų“ vienija 4,4 tūkst. narių.  

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 09 09 15:29
Spausdinti