Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


JAV IR LIETUVA
L. Linkevičius: išrinkus J. Bideną galime tikėtis pagerėjimo pasaulio problemų sprendime
BNS
Fotobankas
L. Linkevičius.

Jungtinių Amerikos Valstijų prezidentu išrinkus Joe Bideną galime tikėtis pagerėjimo pasaulio problemų, tokių kaip klimato kaita, kova su COVID-19, sprendime, sako Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

„Galime tikėtis pagerėjimo pasaulio problemų sprendime, tokių kaip klimato kaita, kur JAV praktiškai buvo nusišalinusios nuo šito klausimo, arba kova su pandemija, JAV pasitraukimas iš PSO taip pat buvo priimtas kaip nelabai palankus žingsnis sutelkiant jėgas, patirtį ir resursus kovai su šia blogybe“, – ketvirtadienį interviu Žinių radijui sakė L. Linkevičius.

Kalbėdamas apie rinkimus pralaimėjusio Donaldo Trumpo kadenciją L. Linkevičius teigė, kad JAV ir Europos Sąjungos santykiai buvo įtepti, tačiau pabrėžė valstijų dėmesį Baltijos regiono saugumui.

„Kas buvo gerai ir ką norime išlaikyti – dėmesį JAV mūsų regiono saugumui, tos investicijos, kurios buvo, parama infrastruktūrai, dislokuotos pajėgos ilgam laikui. Didelis skaičius karių su tankais, šarvuočiais dalyvavo pratybose, rotaciniu principu, nors ir nesivadino nuolatinis buvimas, bet faktiškai buvo nuolatinis, tai tikrai didelis dėmesys ir tą norėtųsi išlaikyti“, – kalbėjo ministras.

Tačiau jis apgailestavo, kad „Europos ir Amerikos tandemas kaip ir neegzistavo“. „Iš JAV administracijos ES buvo vaizduojama ne tik kaip konkurentė, bet ir kaip priešininkė, kitaip tariant, buvo sudėtingas bendradarbiavimas, ir manau, kad šitoj  vietoj galime tikėtis pagerėjimo“, – kalbėjo L. Linkevičius.

JAV prezidento rinkimai vyko praėjusią savaitę antradienį. Dar nėra suskaičiuoti visi balsai, tačiau J. Bidenas užsitikrino persvarą Rinkikų kolegijoje. Jo inauguracija numatyta sausio 20 dieną. 

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda bei premjeras Saulius Skvernelis J. Bideną su pergale prezidento rinkimuose pasveikino šeštadienio vakarą, praėjus kiek daugiau nei valandai po to, kai JAV žiniasklaida pranešė jį laimėjus.

Perrinkimo siekęs Donaldas Trumpas kol kas atsisakė pripažinti pralaimėjimą.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 11 12 08:49
Spausdinti