Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


BALTARUSIJOS RINKIMAI
L. Jonavičius: S. Cichanouskajos išvykimas neturės didelės įtakos protestams Baltarusijoje
BNS
VU TSPMI
Laurynas Jonavičius.

Politologas Laurynas Jonavičius sako, kad Baltarusijos opozicijos kandidatė prezidento rinkimuose Sviatlana Cichanouskaja iš Baltarusijos išvyko nerimaudama dėl saugumo, o Lietuva tapo logišku pasirinkimu, nes Vilnius yra tapęs baltarusių opozicijos koncentracijos vieta ir yra netoli nuo Minsko.

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius BNS antradienį sakė, kad S. Cichanouskaja atvyko į Lietuvą ir yra saugi.

Dėl jos pirmadienio vakarą buvo kilę nerimo, kai ji kelioms valandoms įstrigo rinkimų komisijoje, kur atvyko pateikti skundą dėl rezultatų klastojimo. Kurį laiką jos buvimo vieta buvo nežinoma.

Anglų kalbos mokytojos kvalifikaciją turinti 37 metų S. Cichanouskaja prezidento rinkimuose nusprendė balotiruotis, kai buvo areštuotas jos vyras populiarus tinklaraštininkas Sergejus Cichanouskis. Pergalės atveju ji žadėjo surengti naujus laisvus rinkimus.

„S. Cichanouskaja įnirtingos ir kruvinos kovos įkarštyje atsidūrė ne savo noru – vardan vyro. Ji nebuvo tam pasiruošusi. Sunku pasakyt, kas vakar vyko rinkimų komisijoje, bet daug kas spėlioja, kad galėjo būti grasinimų šeimos atžvilgiu. Žmogiškai natūralu, kad ji nusprendė kuriam laikui palikti šalį, kur jai gresia pavojus ir kažkas gali atsitikti su jos artimaisiais“, – BNS sakė L. Jonavičius, dėstantis Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institute.

„Vilnius yra tradiciškai vertybiškai artimiausia vieta, nes jis turi Baltarusijos opozicijos ir nepatenkintų režimų koncentracijos istoriją. Antras veiksnys yra geografija. Vilnius yra šalia Minsko ir jei kažkas pasikeičia, galima labai greitai grįžti“, – pridūrė politologas.

L. Jonavičiaus teigimu, jos išvykimas tikriausiai neturės didelės įtakos protestams Baltarusijoje, nes jos asmenybė nėra jų varomoji jėga.

„Ji nebuvo protestų varomoji jėga. Varomoji jėga buvo nusivylimas, nepasitenkinimas, pokyčių noras. Ji galbūt tapo tų noru veidu, bet ji buvo nusišalinusi nuo lyderystės. Protestai yra įgavę pagreitį ir S. Cichanouskajos kaip veido nebereikia“, – teigė jis.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 08 11 10:19
Spausdinti